NRK meldte søndag ettermiddag at det ikke har vært tatt vannprøver av høydebassenget på mange år. Varaordfører Bård Espelid forklarer at det er en sannhet med modifikasjoner.

– Høydebassenget er en del av distribusjonsnettet til Kleppe vannverk. Vi har et måleprogram for å følge opp kvaliteten på vannet som leveres til abonnentene. Det programmet omfatter ikke selve høydebassenget. Det er derimot en rekke målepunkt mellom høydebassenget og ut til abonnentene, forklarer Espelid.

Hver uke blir målepunktene langs distribusjonsnettet sjekket.

Ingen punkt i høydebassenget

Målepunktene er plassert ut fra en risikvurdering, om hvor det må måles for å fange opp uregelmessigheter.

– Høydebassenget har kanskje mer risiko for infisering enn selve rørsystemet, så kanskje det skulle vært inkludert. Dette er noe vi må utfordre oss på i etterkant, sier Espelid.

Det er på disse målepunktene at det ble påvist nye bakterier lørdag.

– Vi tar nye vannprøver hele tiden og mange av disse har forskjellig dyrkningstid, fortsetter han.

Varaordfører Bård Espelid forsikrer om at vannet blir sjekket fra det forlater høydebassenget, frem til det kommer frem til abonnentene. Foto: Christine Fagerbakke

Varaordføreren forklarer samtidig at det jobbes kontinuerlig med å finne den fysiske smittekilden, som enda ikke er lokalisert.

– Det er veldig mange mennesker som står på knallhardt for å løse dette nå. Både folk i vann- og avløpsetaten og helsevesenet. Det er en voldsom mobilisering i kommunen, og ingen ligger på latsiden, forklarer Espelid.

Søndag kom representanter fra Folkehelseinstituttet til Askøy. Søndag ettermiddag har også Mattilsynet blitt en del av gruppen som prøver å finne kilden.

– Vi holder alle teorier åpen og utelukker ingenting. Akkurat nå har vi samlet den beste ekspertisen, og har fullt fokus på å finne den fysiske smittekilden.