Etter at en lastebil fikk dekkene og elektriske ledninger kuttet opp i helgen, forteller politiet at de fortsetter å se hendelsene i området i sammenheng.

– Vi må ha et vidsyn i denne saken. Vi forstår at dette er alvorlig for innbyggerne, og at mange syntes disse hendelsene er skremmende. Samtidig må jeg påpeke at dette er noe politiet må ta hånd om, sier lensmann Torgils Lutro og fortsetter:

– Politiet har så langt hatt et godt samarbeid med publikum, og vi er takknemlige for alle tipsene vi får.

Kan ikke gripe inn

Lutro roser at det er økt fokus på å ta vare på hverandre i bygden, men er fremdeles krystallklar på at det er en grense mellom det å være ansvarlige voksne og det å fysisk gripe inn.

– Det er politiet sin oppgave å opprettholde ro og orden. Det er helt uproblematisk at man velger å gå som natteravner og passe på hverandre, men det kan være straffbart å ta loven i egne hender, sier Lutro.

Lensmann Torgils Lutro roser Erdalsbygden for å ta vare på hverandre, men advarer om å ta loven i egne hender. Foto: Joar Hystad (arkiv)

Han forklarer at dette kan føre til at en havner i en vanskelig situasjon overfor gjerningsmennene.

– Dersom man påfører gjerningsmennene skade eller ubehag, kan man i verste fall pådra seg straffeansvar selv.

Må legge listen på riktig sted

Ifølge lensmannen er det ikke uvanlig at slike hendelser blir diskutert i sosiale medier, og dessverre fører det ofte til at situasjonens alvorlighetsgrad eskalerer.

– Det er selvsagt ikke bra med hærverk, men foreløpig er det kun materielle skader og ikke rettet mot mennesker. Derfor er det viktig å legge listen der den skal være, forteller han.

Lutro peker da spesielt på at det er et stykke fra å være ansvarlige voksne, til å gjennomføre borgervern.

– Det er ingen kryssende interesser mellom oss og publikum. Også vi ønsker at det skal være fred, og at de som er ansvarlig skal stå til rette for det som har blitt gjort, fortsetter lensmannen.

Kan ikke være overalt

I sosiale medier har det blant annet blitt etterlyst politipatruljer i området på Erdal i etterkant av hendelsene. Lutro forklarer at politiet ikke kan være tilgjengelig overalt, hele tiden.

– Selv ikke rike Norge kan ha politiet tilgjengelig overalt. Dette går på proriteringer og ressurser, sier Lutro og legger til:

– Samtidig må jeg presisere at det er flott at folk tar ansvar. Dersom det oppdages noe av betydning oppfordrer vi alle til å kontakte politiet.

Og lensmannen er helt klar på at de holder et ekstra øye med Erdal i disse dager.