Helt tilslutt: I årene etter at bompengeinkrevingen startet har utbyggingskostnadene i Askøypakken økt og inntektene sviktet. Dette har ordføreren orientert Samferdselsdirektoratet om. For at utbyggingen skal gjennomføres i samsvar med Stortingets vedtak må det gjøres tiltak i pakken.

Disse vedtakene vil omhandle økte inntekter og kostnadsreduserende tiltak. Slik kommunen ser det er innkrevingskostnadene for høye. Nå ønsker de at Samferdselsdirektoratet skal ta initiativ for å få ned innkrevingskostnadene ved å skape større konkurranse mellom selskapene som utfører innkreving.

Ordfører Terje Mathiassen fikk varsel om lovlighetskontroll av Rosalind Fosse under torsdagens kommunestyremøte. Foto: Jan Erik Storebø

Siste kommunestyre før sommeren starter klokken 10, og er satt opp til å vare i tolv timer. Askøyværingen er på plass hele dagen.

Askøypakken, drift av sykehjem, Munkebotn og utbyggingen på Florvågøen er blant dagens saker.

Det er verdt å merke seg at det klokken 12.30 blir utdeling av likestilling- og mangfoldsprisen 2016 og Drømmestipend.

Kommunestyret er samlet for siste møte før sommeren. Foto: Jan Erik Storebø

Dette har skjedd

10.00: Vi er i gang. Mange fremmøtte fra skytterlaget. Det er derfor bestemt at saken om Munkebotn behandles tidlig i møtet.

10.20: Rafael Cobo (SV) fremmer et utsettelsesforslag for Munkebotn. Han begrunner dette med stadige nye utfordringer for realiseringen av aktivitetssenteret. Cobo mener det er behov for å se på en ny plassering for skytesenteret. Etter avstemming faller forslaget til Cobo. Kun fire av representantene stemmer for.

Siv Høgtun på talerstolen under diskusjonen rundt Munkebotn. Foto: Jan Erik Storebø

10.40–11.05: Munkebotn er fremdeles et tema. Gruppelederne har før møtet samlet seg for å enes om et felles forslag for Munkebotn. - For oss i Arbeiderpartiet er det viktig at vi får reguleringsplanen på plass, sier Elsa Benjaminsen. - Jeg skjemmes av at vi har brukt så lang tid. Denne saken fortjener bedre behandling, sier Siv Høgtun (H). Thorleif Thorsen (H), Rosalind Fosse (Frp) og Roger Fauskanger (AL) er også blant dem som har vært på talerstolen. Politikerne virker å være enige om at arbeidet med aktivitetssenteret må starte. Etter mye frem og tilbake blir fellesforslaget enstemmig vedtatt. Dette betyr at man har bestemt seg for å sette i gang arbeidet med reguleringsplan for aktivitetssenteret.

11.20–12.20: Det er nå gjennomgang av årsmeldingen og regnskap til Askøy kommune. Representantene skal en etter en frem for å tale.

Eva Tyrhaug får drømmestipendet. Foto: Jan Erik Storebø

12.30: Utdelingen av drømmestipend og likestillings- og mangfoldsprisen 2016 er unnagjort. Drømmestipendet gikk til Eva Tyrhaug, mens Sidsel Lundebø mottok likestillings- og magfoldsprisen. (Vi kommer tilbake med egne saker om prisvinnerne) Det er verdt å merke seg at det blir en times lunsj fra klokken 13.00. Vi kommer tilbake med mer her fra klokken 14.00 og utover.

14.30: Det gjøres nye endringer på sakslisten. Dette gjelder sak om drift av sykehjemmene Attendo driver på Askøy. Årsaken til at denne tas tidligere er at ansatte fra Attendo er tilstede. Innstillingen fra Formannskapet er som følger: «Askøy kommune benytter seg ikke av opsjon med Attendo Omsorg AS i inntil 1+1 år. Askøy kommune tar driften tilbake på Kleppestø og Ravnanger.» Som det er kommet frem i saker og leserinnlegg i Askøyværingen er de ansatte på sykehjemmene delt på om de vil tilbake til kommunen eller fortsette med privat drift.

God stemning under utdelingen av drømmestipend og Likestillings- og mangfoldsprisen. Foto: Jan Erik Storebø

14.50–15.30: Diskusjonen er livlig om driften av sykehjemmene. Det er mange som vil ha ordet. Christine Holmedal (H), Siv Høgtun (H) og Stig Abrahamsen (Frp) er alle sterkt imot innstillingen og er blant dem som har vært mest ivrig i debatten. Det er verdt å merke seg at en tilbakeføring av driften til kommunen vil utgjøre en ekstra kostnad på 4,8 millioner kroner per år. - I et langsiktig perspektiv mener vi det er uheldig at driften settes regelmessig ut på anbud. Anbud har det på seg at det kan legge press på kvalitet over tid, sier Bård Espelid fra Askøylisten.

15.35: Avstemming. Innstillingen fra formannskapet blir vedtatt. 18 stemte for og 17 imot. Dette betyr at kommunen tar tilbake driften av sykehjemmene på Kleppestø og Ravnanger. Det er verdt å merke seg at Rosalind Fosse (Frp) har varslet lovlighetskontroll av saken. Årsaken er at ordfører Terje Mathiassen sin kone jobber for Attendo. Fosse mener ordførerens kone vil dra økonomiske fordeler av vedtaket. Mathiassen selv hevder han ikke er inhabil og forteller at han har undersøkt saken med rådmannen på forhånd.

18.25: Saken om Hanøy skole er oppe til diskusjon. - Jeg syntes det er veldig uheldig at enkelte politikere sår tvil i vedtakene blant befolkningen, sier Elsa Benjaminsen (Ap). Arnt Erik Gangås (Frp) mener at vedtaket som det står i dag vil splitte lokalsamfunnet. - Lovlighetskontrollen vil også opprettholdes i forhold til nærskoleprinsippet, sier han. - Jeg forstår ikke at man skal bygge brakker på en skole når posisjonen sier at vi skal bygge en ny skole. Enten så må skolen komme, eller så kommer den ikke. Det kan ikke være så vanskelig å svare på, sier Gangås videre.

Posisjonen ønsker å bygge ut skolen i samsvar med utarbeidet prosjekt til B250 skole. Finansiering og byggestart vedtas i økonomiplan.

– Vi må tenke fremover. Kanskje er 250 elever på Hanøy for lite, kommenterer Nina Jarlind (H). Det er fremdeles ikke satt noe sluttdato for når skolen skal bygges. - Hanøy skole skal bygges, det er i forhold til hvilket årstall vi skal se når vi legger frem i budsjett- og økonomiplan, sier Benjaminsen (Ap) videre.

Rådmannens innstilling blir vedtatt 17 stemmer mot og 18 stemmer for. Det blir da blant annet satt i gang forhandlinger med fylkeskommunen for å få etablert gang- og sykkelvei fra friluften frem til Hanøy skole. Det vil også etableres midlertidige brakker som i utgangspunktet skal brukes til garderobe- og arbeidsrom for ansatte.

19.47: Roald Steinseide (Frp) savner handlekraft i kommunen og mener at alt stoppes og utsettes. - Vi trenger ikke alle disse utredningene, sier han. Jannicke Bergesen Clarke (Ap) er helt klar på at de ikke er handlingslammet, og at det kommer en rekke skoler i årene som kommer. - Våre skoler koster penger, i motsetning til Steinseide sine, sier hun.

Sakslisten

Her er hele sakslisten:

  • PS 55/17 Godkjenning av innkalling og saksliste

  • PS 56/17 Godkjenning av protokoll

  • PS 57/17 Finansreglement Askøy kommune

  • PS 58/17 Årsmelding og regnskap 2016 - Askøy kommune

  • PS 59/17 Årsmelding og regnskap 2016 - Askøyhallene KF

  • PS 60/17 Årsmelding for 2016 006/17 Kontrollutvalget

  • PS 61/17 Plan 411 - Omregulering del av Laxeneset - Herdla - Gbnr 42/162 - Sluttbehandling

  • PS 62/17 Plan 207 - Reguleringsplan Sjøstrand, Florvågøen - Gbnr 6/75 mfl – Sluttbehandling

  • PS 63/17 Plan 393 - Solhaugen, gbnr. 15/346, 291 m.fl. – Sluttbehandling

  • PS 64/17 Plan 318 - Sørepollen småbåthavn - Sluttbehandling

  • PS 65/17 Bruk av opsjon i kontrakt om drift av sykehjem

  • PS 66/17 Avgjørelse om bruk av opsjon på barnehagetomt – Svartskogheiane

  • PS 67/17 Kostnader Kleppestø Barneskole infrastruktur, som konsekvens av vedtatt reguleringsplan

  • PS 68/17 Oppfølging skolebruksplan 2016 - vurdering av kapasitet ved Hanøy skole etter endring av kretsgrense

  • PS 69/17 Oppfølging av skolebruksplan - status og fremdrift 2017

  • PS 70/17 Munkebotn

  • PS 71/17 Sekretariat for kontrollutvalget

  • PS 72/17 Økonomirapportering mars 2017

  • PS 73/17 Tilsyn med forsøpling - interkommunalt samarbeid med BIR

  • PS 74/17 Askøyhallene KF. Valg av styrerepresentanter

  • PS 75/17 Askøypakken - mulige tiltak

PS 76/17 MELDINGER

  • RS 32/17 Særutskrift Finansforvaltning

  • Rapportering pr 30.04.2017

  • RS 33/17 Særutskrift Årsmelding eldrerådet for 2016

  • RS 34/17 Særutskrift Årsmelding Råd for funksjonshemmede for 2016

  • RS 35/17 Frivilligsentral - Årsrapport 2016

  • RS 36/17 Møtekalender 2017 - vedtatt i K 15.12.16 - Melding i hht vedtak

  • RS 37/17 Orientering om inngåelse av ny rammeavtale om produksjon og levering av middag til beboere i institusjon og hjemmeboende

  • PS 77/17 Lokal forskrift om rett til langtidsopphold i sykehjem i Askøy kommune

  • PS 78/17 Søknad om fritak fra verv