Kalenderen viser februar. Vanligvis er Odd Christian Eiking (29) på reise på denne tiden av året. Enten for å konkurrere, eller for å delta på treningsleir.

SISTE: Eiking har nå skrevet kontrakt med Uno-X. Klikk her for å lese mer.

Sykkelsesongen er i gang, men for Eiking er ikke ting som de pleier. Kontrakten hans med det amerikanske storlaget EF Eduaction er gått ut, og han står nå uten kontrakt med et lag. Eiking er tydelig på at han vil sykle på det høyeste nivået også fremover.

– Jeg håper det fortsetter, og at det ikke slutter her. Jeg er i alle fall motivert, og trener godt. Jeg har vært opptatt av å holde trøkket, og har forberedt meg slik jeg gjør til en vanlig sesong, sier han.

Etter at Bo Andre Namtvedt ga seg som sykkelproff har Eiking vært øyens store sykkelnavn. Eiking ble proff i 2016 da han gikk til det franske World Tour-laget FDJ. De beste årene på sykkel fikk han i Intermarché-Wanty, et lag han syklet for i fire år.

Tror det ordner seg

Hjemme i foreldrene sitt hus på Kleppestø har han sagt ja til en prat med Askøyværingen. På hjemmebane er det spennende tider for Eiking og hans kone Mariel. De venter barn om få dager, og Eiking skal bli pappa for første gang.

– Det er noe vi gleder oss veldig til, sier han.

Odd Christian Eiking og konen Mariel Solsvik Eiking venter sitt første barn. Foto: Privat

Det har ikke vært uvanlig at Eiking har hatt nærmere 200 reisedøgn i året. Mariel sier at det har blitt en vanesak for henne at Odd Christian er mye vekke, men at timingen med mannen sin situasjon har vært god for henne når hun har vært i svangerskap.

– Hva tenker du om Odd Christian står uten kontrakt?

– Jeg tror det løser seg på en eller annen måte, svarer hun.

Eiking sitt svar er mye det samme. Han lar seg ikke stresse av situasjonen.

– Ting ordner seg nok. I 2024 tror jeg uansett det blir sykkel på et eller annet nivå. Jeg er motivert, og føler jeg har det som trengs for å konkurrere på et høyt nivå, sier han, og fortsetter:

– Vanligvis har jeg signert kontrakten på sensommeren. Nå er det sent, men jeg håper det skjer noe i løpet av februar. Jeg er selvsikker rundt dette.

Ekspert: – Trange tider

Til tross for Eiking sin optimisme er det også grunn til å være noe betenkt. Det fortalte TV 2 sin sykkelekspert Magnus Drivenes da han snakket med tv2.no nylig. Drivenes mener to dårlige år i EF Eduaction har slått dårlig ut for Eiking.

Sykkeleksperten påpeker også at de fleste lagene allerede har fylt opp stallene sine med ryttere, og at det er trange tider for mange innen sykkel om dagen.

Et slikt eksempel er Eiking sitt gamle lag, Intermarché-Wanty Gobert. De har vist interesse for Eiking, men har per nå ikke midler nok til å hente han inn i stallen sin. Det norske profflaget Uno X omtaler Eiking selv som et kjempelag, men han har ikke fått noen henvendelse derfra.

Han er ærlig på at tiden i EF Eduaction var vanskelig for ham. Han slet med flere skader, og sykdom. Og måtte ofte stille i ritt som hjelperytter.

– Det var skikkelig stang ut. Det var to veldige dårlige år for min del, sier han.

Kontrasten til hvordan situasjonen var for to og et halvt år siden er stor. Den gang hadde han nettopp fullført et strålende Vuelta Espana. Han syklet med ledertrøyen i en uke, og havnet til slutt på en knallsterk 11. plass. Dette er en av de sterkeste plasseringene av en norsk rytter i et av de store sykkelrittene noensinne.

Liker seg på Askøy

Selv om Eiking har bodd de siste årene på Nesttun er han en god del på Askøy fremdeles. Foreldrene hans bor i Kleppestø, og han liker også å ta noen treningsturer på øyen.

En økt kan være ut mot Herdla, og «Åsebørunden» som han selv kaller den, er noe han kan i blinde.

Eiking vil ikke spekulere i hva han vil gjøre dersom det ikke ordner seg med ny kontrakt i løpet av våren.

I fremtiden vil han bruke av sin kunnskap innen sykkel.

– Jeg har mye erfaring å komme med, og har lyst til å drive med noe innen sykkel. Å være sportsdirektør i et lag kunne vært noe, sier han.

Odd Christian Eiking har vært blant landets fremste syklister de siste åtte årene. Foto: Magnus Buseth Danielsen (Arkivfoto)