Som Askøyværingen omtalte i sommer har Follese fotballklubb nedfelt en regel i sin sportsplan som sier at alle spillerne skal spille 50 prosent av kampene. Dette er en regel klubben er alene om i Hordaland, og sannsynligvis også i Norge.

Regelen fikk raskt mye oppmerksomhet, blant annet med omtale i Norges mest leste mediehus, Verdens Gang.

Norges idrettsforbund har også merket seg regelen. For kort tid siden besøkte de Skogen idrettsanlegg for å lære mer av Follese sitt gode arbeid. Som eneste fotballklubb i Norge er de tatt opp i det nasjonale satsingsprosjektet ungdomsløftet. Prosjektet skal sette fokus på gode tiltak som er med på å hindre frafall i idretten.

– Follese sin 50-prosentregel er veldig spennende. Her har klubben laget en god modell for å gjøre fotball enda triveligere, og beholde så mange som mulig. Målet med dette prosjektet er å spre dette gode budskapet til resten av norsk idrett. Dette er noe andre kan lære noe av, sier leder for aktivitetsutvikling i Norges idrettsforbund, Mads Andreassen til Askøyværingen.

Fornøyd 12-åring

– Hadde vi ikke hatt denne regelen så hadde det nok vært mye mer forskjell på spillerne på alle alderstrinn, fastslo Henrik Malt (12) da Askøyværingen besøkte Follese fotballklubbs fotballgøy lørdag.

Fotballgøy er et ekstra fotballtilbud I Skogen for barn fra 1.— til 7. klasse. Malt fra Folleses 2003-lag synes det er stilig at klubben får nasjonal oppmerksomhet.

– Det syns jeg er ganske stilig. Jeg tror Follese blir en bedre klubb med regelen, sier 12-åringen.

Han får støtte av Mariken Toftesund Hjelmtveit (10).

– Alle får spille like mye, og da blir alle bedre, sier hun.

Henrik Syversen, Follese fotballklubb Foto: Jan Willie Olsen

En av de ansvarlige for fotballgøy, Henrik Syversen, er stolt over at Folleses regel skal bli vist frem. Men mener samtidig at arbeidet så vidt er i gang.– Vi er ikke verdensmestre, og vet ikke best. Vi må fortsatt være nøktern og fortsette med arbeidet kontinuerlig, sier Syversen, og forklarer:

– Jeg er ganske sikker på at det vil gi gevinst på kort sikt med tanke på at spillerne blir motivert til å fortsette, men også på lang sikt. Flere vil bli værende i fotballen på et eller annet nivå.

Bevisst arbeid

Norges idrettsforbund har inkludert totalt 30 idrettslag i sitt nye prosjekt som skal brukes aktivt i idretten i tiden fremover. 15 av idrettslagene tilhører sommeridretter, deriblant fotball.

– Hvorfor falt valget på Follese?

– Det finnes selvfølgelig andre fotballag som er flinke, men dette er som sagt en modell andre kan lære av. Det er for mange som blir fokusert på at man skal plukke ut de beste spillerne og toppe lagene. Her ser man verdien til å beholde alle i gruppen. Samtidig får de gode resultater sportslig. Follese klarer å løse en utfordring mange synes er vanskelig, svarer Mads Andreassen.

Styreleder i Follese fotballklubb, Karl Frode Karlsen, snakket selv med representantene fra Norges idrettsforbund da de besøkte Skogen. Han mener oppmerksomheten er resultat av godt arbeid over tid.

– Vi har i lengre tid jobbet bevisst med at vi er en klubb med felles visjoner og mål. 50-prosentregelen er en suksess i så måte. Vi har også vært Fair Play-klubb i fire år, og fikk breddeklubbstipend i fjor. Vi fokuserer på å ta vare på hverandre og inkludere våre medlemmer i et felleskap, sier Karlsen, og legger til:

– Når Norges idrettsforbund ønsker å bruke oss i dette prosjektet blir vi naturligvis veldig stolt. Dette betyr ikke at vi ikke har ting som vi kan bli bedre på, men det gjør at man blir veldig motivert for å stå på videre.