Brannvesenet svir av kratt og sitkagran på Naustøyna og Store Agnøy nord for Herdla fredag. Den innførte grantypen fra Amerika som ble plantet tidlig på 70-tallet har spredt seg på mange øyer i vest. Nå er målet å tilbakeføre naturlandskapet slik det en gang var.

– Håpet er at fuglene fra Herdla skal komme hit for å hekke. Det er ikke lett å være hekkefugl på Herdla på grunn av mange aktiviteter som ferdsel, landbruk og løse hunder. Klarer vi å frigjøre naboholmene så kan fuglene finne mat på Herdla og fly rett over til disse øyene for å hekke, sier Stein Byrkjeland hos fylkesmannen.

Han er med ut til øyene for å observere nedbrenningen fra båt. Med seg har de også Askøys naturekspert Terje Haugland.

Flammer og røyk i området kan bli sett på langs avstand.

Fredag morgen meldte både politiet og brannvesenet i Hordaland at det blir flammer og røyk på øyer i Askøy kommune.

– Gitt tillatelse til å svi av sikagraner med mer. Blir utført kontrollert, meldte politiet på Twitter.

Brannvesenet svir av kratt og sitkagran på Naustøyna og Store Agnøy nord for Herdla fredag. Foto: Stein Byrkjeland/Fylkesmannen i Hordaland

Også 110 Hordaland har lagt ut melding for å advare mot at det kan bli en del røyk utover fredagen.

– Askøy. Naustøyna: Det drives kontrollert sviing av kratt. Blir en del røyk, melder 110-sentralen.

Stein Byrkjeland hos fylkesmannen forteller at de to holmene ligger nord for naturreservatet på Herdla og at nedbrenningen er et forsøk på å utvide fuglereservatet.

– Da må sitkagranen vekk. Det er ganske mange tusen trær som står der. De står tett i tett og brenner fort, men ikke helt opp så det blir nok litt etterarbeid med rydding. Vi regner med å bli ferdig med nedbrenningen på Naustøyna i løpet av dagen, sier Byrkjeland.