Hittil i år har det blitt solgt 9606 nye boenheter i Norge. Det er 36 prosent lavere salg enn det var på samme periode i 2022.

Igangsettingen av nye boliger har også falt drastisk. 62 prosent færre prosjekter settes i gang i september i år, enn i fjor. Det viser tall fra Boligprodusentene og Prognosesenteret.

Situasjonen merkes også på Askøy. Øyens største utbygger og fersk vinner av næringsprisen, Ravnanger Hus, ligger i år an til å omsette for 10–15 prosent mindre enn i fjor.

Bevisst valg

Daglig leder Tor Atle Drønen sier at det har vært et bevisst valg å roe ned aktiviteten.

– Det var noe vi bestemte oss for tidligere i år. Vi har nå omkring 30 ansatte i selskapet, og har vært nødt til å permittere to ansatte. Samtidig er det ikke helt dødt i markedet. Vi er i jobb, og har mange prosjekter. Men aktiviteten er noe lavere enn tidligere, sier han.

Sandøy byggservice merker i likhet med Ravnanger Hus en nedgang.

– Spesielt på nye boliger, men også innenfor rehabilitering. Det er salget som i større grad stopper opp, sier daglig leder Erlend Sandøy.

Skal bygge mye på Kikhaugen

Askøyværingen møter Drønen på Kikhaugen. Her bygger Ravnanger Hus nå to tomannsboliger og en enebolig som skal stå ferdig til påske neste år. To tomannsboliger har de nettopp ferdigstilt, disse har det flyttet folk inn i.

– På toppen her holder vi også på med en stor lekeplass som skal være for alle som bor på Kikhaugen. Det blir også akebakke og utsiktsområde. Det blir en veldig fin plass, som jeg er sikker på vil være samlende for nabolaget, sier Drønen.

Nybyggene man nå ser på Kikhaugen er bare starten på alt som skal komme. Hittil er det nærmere 30 enheter som selskapet har bygget, men totalt er planen at det skal komme 80–90 enheter her.

– Flermannsboliger blir det mer av. Vi planlegger blant annet tre leilighetsbygg med til sammen 16 enheter, sier Drønen.

– Normal drift neste halve året

Erlend Sandøy sier at selskapet har en god del aktivitet, og ikke har vært nødt til å permittere ansatte. For tiden holder de på å ferdigstille syv nye boliger på Skansen på Herdla, som skal overleveres før nyttår.

Erlend Sandøy har merket nedgang i aktiviteten dette året. Foto: Jan Erik Storebø (arkivfoto)

Sandøy mener hva som skjer med renten blir avgjørende for hvordan utviklingen blir for byggebransjen fremover.

Hos Åsebø sag merker de i i mindre grad de nye tidene. Men ifølge daglig leder Henning Åsebø handler det også om størrelsen på selskapet.

– Vi er forholdsvis små, og bygger mer for den enkelte mannen i gaten. I tillegg har vi rehabilitering og tilbygg. Vi bygger ikke ut felt. For oss har det ikke stoppet opp, og det neste halve året ser vi for oss normal drift, sier han.

Selskapet har cirka ti tømrere ute på bygg, i tillegg leier de inn to til seks stykker etter behov.

– Vi har arbeid til alle våre fremover, og har flere nybygg som skal bygges, sier han.

– Tåken letter, det er garantert

Edvard Ravnanger, som er styreleder i Ravnanger Hus, ønsker å være positiv rundt situasjonen.

– Tåken letter, det er garantert, sier Ravnanger, og fortsetter:

– Jeg er positiv til det som skal skje fremover. Jeg føler meg trygg på at det kommer en byggeboom igjen, spørsmålet er bare når det skjer. Nå er det uforutsigbart, men vi rigger oss for at det vil snu. I Norge må vi også venne oss til situasjonen med renten, og tilpasse oss den.

Edvard Ravnanger er optimistisk rundt fremtiden til byggebransjen. Foto: Tom-Stian Karlsen (arkivfoto)

Han forteller at byggebransjen sitt eneste problem er at det selges mindre boliger enn før.

– Vi opplever i større grad treghet i salget, folk sitter mer på gjerdet. Likevel har vi bevegelse, og vi selger en del fremdeles. Men det er altså mindre enn tidligere, sier Ravnanger.

Han legger til at selskapet har en god tomtebank på omkring 200 enheter. Flesteparten av disse er på Viksundtomten, på Tveit, Kikhaugen og Skogvikmyrane.