Ettåringen døde onsdag 5. juni, og det ble mistenkt at det kunne ha med bakterieutbruddet i drikkevannet å gjøre. Fredag ble det bekreftet at det ble funnet Campylobakter i ettåringen. Dette er bakterietypen som står bak sykdomstilfellene under vannkrisen på Askøy.

Søndag gikk politiet gjennom den foreløpige obduksjonsrapporten med den avdøde ettåringens foreldre. I dag ble funnene i obduksjonsrapporten offentliggjort.

To infeksjoner

Dødsårsaken blir vurdert å være blodforgiftning som følge av streptokokk-infeksjon. Disse bakteriene skal ikke ha kommet fra drikkevannet. Men ettåringen hadde Campylobakter i kroppen, og disse kan ha medført nedsatt almenntilstand som gjorde risikoen større for alvorlig utfall av streptokokk-infeksjonen.

Les mer om streptokokker her

I en pressemelding skriver politiet at «Hver for seg utgjør de to bakterietypene liten fare for ellers friske mennesker, men kan gi alvorlige komplikasjoner for mennesker som av ulike grunner har nedsatt immunforsvar eller allmenntilstand [ … ] Det foreligger ikke holdepunkter for at campylobakter har medført blodforgiftning. Campylobakter i tarm kan medføre nedsatt almenntilstand og dermed disposisjon for et alvorlig utfall av en streptokokkinfeksjon.»

Videre analyser

Det at ettåringen har hatt begge bakterietyper samtidig kan altså ha medvirket til at gutten døde.

Ifølge politiet er det ennå ikke sikkert om Campylobaktene i ettåringen er av samme type som de som var i drikkevannet.

Politiet er i all hovedsak ferdig med de undersøkelser som var planlagt i denne saken. De avventer nå endelig obduksjonsrapport fra rettsmedisiner. Det handler blant annet om en del analyseresultater etter obduksjonen. Ifølge politiet vil det endelige resultatet først bli klart om flere måneder.

Politiet samhandler med fylkeslegen for å undersøke hvilken helsehjelp ettåringen fikk før han døde.

Onsdag 12. juni døde en 72 år gammel kvinne fra Askøy på Haukeland universitetssykehus. Hun var innlagt på grunn av en mage/tarminfeksjon, og det ble påvist Campylobakter. Kvinnen hadde alvorlige helseproblemer. Det er så langt ukjent om Campylobaktene kan knyttes til dødsårsaken.