De nyeste inleggene vil alltid ligge øverst.

21.40: Da er det nesten tolv timer lange kommunestyremøtet over. Den siste delen av møtet var preget av at de fleste meldingene ble banket gjennom og tatt til orientering av et samlet kommunestyre.

21.14: Vi har litt tekniske problemer for øyeblikket. Det kan tenkes at utstyret vårt rett og slett er overbelastet. Vi vil prøve å holde dere oppdatert, men ber om forståelse for at det kanskje kan ta litt tid mellom hver oppdatering.

21.02: Ny sak: Klage på eiendomssak – verker og bruk. Jann Atle Jensen stiger frem i rommet.

21.01: Ny sak: Alkoholpolitikk i Askøy kommune. Vigleik Stoveland (Krf) tar ordet fra talerstolen. Innstillingen ble vedtatt.

21.00: ... og der gikk vi inn i den tolvte timen. Kameraet vårt tålte ikke oppstyret like før den siste pausen, så resten av kvelden får vi klare oss med noen få oppdateringer i form av tekst i denne artikkelen.

20.42: Det er pause i kommunestyremøtet.

20.40: Vi har vært vitne til noen absurde minutter i kommunestyresalen. Bård Espelid (AL) pådro seg en real latterkrampe, og fikk etter hvert mde seg flere på laget. Taket løftet seg i rådhuset — og til slutt var det meste ute av kontroll. Det hele endte med at ordfører Terje Mathiassen så seg nett å sende lagene i garderoben for en liten pause.

20.31: Det er fullstendig kaos i kommunestyresalen nå. Askøyværingens utsendte sliter litt med å forklare hva som egentlig skjer, men at det er kaotisk, er det overhodet ingen tvil om! Folk ler og koser seg, rister på hodet og vet knapt hvor de er!

20.11: Ny sak:Plan for barnehageutbygging – rullering av tiltaksplan for utbyggingstiltak.

20.00: Og der har årets siste kommunestyremøte vart i ti timer. Nå er det OPS som diskuteres. Eller nærmere bestemt utbygging av skoler etter OPS-modellen. Oposisjonspartiene har foreslått OPS når det gjelder dette i sine budsjettforslag.

19.48: Møte fortsetter. Ordføreren setter ned taletiden ytterligere. Siv Høgtun og Thorleif Thorsen har forlatt salen, og Høyre er dermed to i manko resten av kvelden.

19.37: Det er erklært en ti minutter lang pause. Siv Høgtun forlater i skrivende stund rådhuset.

19.35: Siv Høgtun (H) går på talerstolen og kommer med innspill til dagsorden. – Dette er helt utrolig. Jeg hadde aldri trodd at dette møtet skulle vare så lenge. Vi har 19 saker igjen, og noen av de er relativt store. Jeg har en avtale klokken åtte, og må be om permisjon. Det burde vært satt av to dager til dette møtet.

19.24: Da skal det stemmes over en hel drøss med intensjonsforslag. Demokratenes intensjonsforslag ble nedstemt. Krfs forslag ble nedstemt. Venstre sitt forslag ble nedstemt. Frp sitt forslag ble nedstemt. Høyres forslag ble nedstemt. Arbeiderpartiets, Askøylistens, Rødts, SVs og MDGs fellesforsalg ble vedtatt. Dette gjelder helhetlige forslag til drift og investering.

19.20: Budsjettdebatteringen nærmer seg omsider slutten. Siv Høgtun (H) og Rafael Cobo (SV) var de to gjenstående på talerlisten, men begge frafalt. – Jeg orker ikke, kom det kontant fra førstnevnte.

19.18: Rådmann Eystein Venneslan svarer Fosse med å etterlyse mer informasjon om hva som ble sagt på fylkestinget i går.

19.16: Rosalind Fosse (Frp): – Frp vil ha lovlighetskontroll på budsjettet og økonomiplanen fordi det er gjort en avtale med fylkeskommunen som ikke ligger inne i budsjettet.

18.59: Vi går straks inn i den tredje timen med drøfting, debattering og diskutering av budsjettforslagene. Dagens kommunestyremøte begynte klokken 10.00. Nå er klokken 19.00. Det merkes i salen...

18.37: Ordfører Terje Mathiassen har redusert tale- innleggs og svartiden til kommunestyremedlemene. Det fører til kortere og mer konsise meldinger fra talerstolen. Fortsatt er det budsjettet som debatteres.

Kommunestyret er i gang etter pausen. Foto: Anne Jo Lexander

18.00: Budsjettdebatten går sin gang. Mange har mye å si. Partiene slipper til de litt mindre profilerte politikerne, som absolutt har mye interessant å komme med. Stian Jean Opedal Davies (Ap) benytter muligheten til å takke for at de unge enedelig er blant budsjettvinnerne. 17.35: Masoomeh Atashfaraz (Askøylisten), Dag-Erik Holmedal (Arbeidertpartiet), Marit Helen Leirheim (Venstre) er blant de som har vært på talerstolen til nå. Sistnevnte fikk forsamlingen til å humre da hun åpnet innlegget sitt slik: – Jeg foreslår at vi stemmer for å gå for Vesntre sitt budsjett. Da har vi i hvert fall en mulige til å enes.

17.21: Det er altså de ulike budsjettene som nå skal drøftes og debatteres. Etter det Askøyværingen kjenner til kan det gå bort imot to timer før man ser enden av denne saken. Vi kommer ikke til å oppdatere med alt som skjer, men hele debatten kan du både se og høre her .

17.16: Miriam Haavik (Ap) knaller umiddelbart til fra talerstolen. Hun går nå løs og gjør sitt beste for å plukke Høyres og Frps budsjett fra hverandre. Dette er nok en stil vi vil se og høre mer til de neste par timene.

Masoomeh Atashfaraz på talerstolen for Askøylisten. Foto: Anne Jo Lexander

17.15: Årets siste kommunestyremøte er i gang igjen etter en bedre julemiddag med sang og hyggelig samvær. 15 saker gjenstår. 15.51: Var vi nettopp vitne til tidenes raskeste ekstraordinære generalforsamling i et norsk aksjeselskap? Espelid klubbet gjennom samtlige punkter på rundt et halvt minutt. Nå er det middag!

15.50: Bård Espelid klubber i gang den ekstraordinære generalforsamlingen i Askøyveiene AS.

15.47: Bård Espelid (AL) og Rafael Cobo (SV) repliserer Stenseides innlegg og forsvarer posisjonens budsjettforslag.

Julemiddagen er fortært, politikerne er atter i gang med årets siste kommunestyre. Foto: Anne Jo Lexander

15.45: Stenseide konsentrerer seg om posisjonens budsjettforslag, og bruker taletiden til å påpeke hvor fryktelig dette kommer til å smelle i form av et "gigantisk mageplask når kommunen etter hvert blir nødt ti å øke promillen fra to til fire og videre til sju". 15.43: Det må også nevnes at Askøyveiene AS skal avholde ekstraordinær generalforsamling klokken 15.45. 15.42: Før pausen skal man begynne på debatten rundt de ulike budsjettforslagene. Først ut er Roald Stenseide (Frp).

15.41: Like før pausen gikk Høyres Siv Høgtun bastant opp på talerstolen og lurte på hvordan tidsskjema så ut resten av dagen. Ordfører Terje Mathiassen (Ap) kunne ikke gi noe godt svar på det, men vil komme med en erklæring i etterkant av middagen.

20161215_Kommunestyret_DSC0009_DSC0031.JPG Foto: Christine Fagerbakke

15.40: Da har så å si samtlige partier lagt frem og argumentert for sine budsjettforslag. Seansen tok nærmere to timer, og det ser ut til at de fleste av medlemmene nå begynner å bli klare for dagens første skikkelige pause, der det blant annet skal inntas et skikkelig julemåltid. Ryktene sier at det er pinnekjøtt som skal serveres. Når middagspausen er over vil møtet fortsette som normalt utover ettermiddagen og kvelden. 15.15: Inge Abrahamsen (Rødt), Jann Atle Jensen (D), Janne Kjellevold Midtbø (MGD) og Rafael Cobo (SV) er de siste i rekken over talere som ønsker å formidle hva deres parti har kjempet for i budsjettforhandlingene.

20161215_Kommunestyret_DSC0028.JPG Foto: Christine Fagerbakke

14.52: Vigleik Stoveland (Krf) legger frem Kristelig folkeparti sitt budsjettforslag. Krf vil ikke ha eindomsskatt på boliger, men ønsker å holde frem med eiendomsskatt på verker og bruk. 14.48: Bård Espelid (AL) og Arild Raftevoll (Venstre) har ytret sine tanker rundt budsjettforslagene. Nå skal det snart åpnes for debatt.

20161215_Kommunestyret_DSC0020.JPG Foto: Christine Fagerbakke

14.28: Mens Roald Stenseide drar oss gjennom Frps budsjettforslag, tar vi en nærmere kikk på eiendomsskatten.Med 19 mot 14 stemmer ble rådmannens syv punkt vedtatt.

Det betyr blant annet:

  • Det vil bli innført eiendomsskatt på alle eiendommer fra 2017. Unntaket blir fritidseiendommer som først skal beskattes fra 2018. * Skatteetatens formuesgrunnlag brukes for å fastsette verdien på boliger.

  • Skattesatsen fra neste år blir på to promille.

  • I 2017 skal skatten innbetales eiendomsskatten i tre tre terminer. Fra 2018 blir det fire terminer.

20161215_Kommunestyret_DSC0016.JPG Foto: Christine Fagerbakke

Det var også flere tilleggspunkt som ble behandlet. AV kommer tilbake med mer om dette. 14.25: Stenseide er altså i gang med å legge frem Frps budsjettforslag. I likhet med Høyre ønsker også Frp et budsjett fritt for eiendomsskatt og heller satse på OPS.

14.20: Roald Stenseide: – For Fremskrittsbudsjettet er det viktig å bruke de pengene vi har, uten å belaste innbyggere og bedrifter. Det er ikke aktuel for oss å kjøre på med mer bompenger, sier Frp-gruppelederen.

20161215_Kommunestyret_DSC0014.JPG Foto: Christine Fagerbakke

14.12: Nå er det Siv Høgtun (Høyre) sin tur.– Vi har et budsjettforslag fritt for eiendomsskatt. Vi har heller ikke eiendomsskatt på verker og bruk, bare så det er sagt. Vi opprettholder gode velferdstilbud for innbyggerne våre, sier Høgtun innledningsvis.

For Fremskrittsbudsjettet er det viktig å bruke de pengene vi har, uten å belaste innbyggere og bedrifter. Det er ikke aktuel for oss å kjøre på med mer bompenger.

Roald Stenseide (Frp)

14.05: Elsa Benjaminsen drar gjennom hovedpunktene i posisjonens budsjettforslag. Kommunestyremedlemmene virker uansett å være mer interessert i å sette seg inn i Høyres budsjettforslag, som Siv Høgtun har delt ut i pausen.

14.03: Oposisjonspartiene kommer nok til å vektlegge at de har fått budsjettet til å gå opp uten eiendomsskatt.

14.00: Budjsett 2017 og økonomiplan 2017-2020 er neste sak. Her er det knyttet speiselt stor spenning til Høyres budsjettforslag. Høyre valgte nemlig ikke å legge frem budsjettforslaget sitt på det forrige Formannskapsmøtet slik de andre partiene gjorde.

13.54: Møtet er i gang igjen.

13.41: Det er nå pause i kommunestyremøtet. – Dette er en utrolig trist dag for Askøy, sier en preget Siv Høgtun (H) i det hun passerer Askøyværingen på vei mot pauserommet. Hun presiserer også at eiendomsskatt vil gjelde allerede fra 2017. 13.40: Da er det endelig bekreftet at det blir eiendomsskatt på boliger på Askøy. Spørsmålet nå er hvordan dette skal gjøres. Askøyværingen kommer tilbake med mer.

20161215_Kommunestyret_DSC0014.JPG Foto: Christine Fagerbakke

13.39: Nå stemmes det punktvis på rådmannens innstilling, samt tilleggspunktene fra Frp og Arbeiderpartiet. 13.32: Nå skal det omsider stemmes! Dramatikk i salen! Én representant fra Høyre og én representant fra Ap er ikke til stede i salen når ordføreren setter i gang avstemmingen. De to blir hentet inn, noe som får Roald Stenseide til å reagere kraftig og sette kursen mot talerstolen. Stenseide påpeiker at dette er ulovlig og varsler lovlighetskontroll på hele saken! Det hele ender med at de to representantene som var ute ikke får stemme. Om det blir lovlighetskontroll gjenstår å se.

13.27: Janne Kjellevold Midtbø (MDG) påpeker at 360 av landets kommuner har eiendomsskatt. Hun hevder også at MDG har hørt på velgerne og derfor ønsker å innføre eiendomsskatt. – Mange sa til oss at de ønsket å innføre eiendomsskatt dersom det ville føre til at ungene våre får det bedre, sier Kjellevold Midtbø.

Jeg tror at dette er litt krisemaksimering fra Siv Høgtun sin side. Vi må også forholde oss til promillen på to. En eiendomsskatt på 40.000 vil jeg nesten karakterisere som skremselspropaganda.

Bård Espelid (AL)

13.16: Debatten ruller og går. Stenseide, Høgtun, Stig Abrahamsen, Inge Abrahamsen og Rafael Cobo er blant de mest aktive. Det er lite nytt å melde. Uenigheten er bred, og nå har saken blitt drøftet i én time og ti minutt. Nærmer det seg avstemming?

13.06: – Jeg kunne godt tenke meg å spørre Arbeiderpartiet her i dag om de kan garantere at promillen på to ikke etter hvert kommer til å stige til sju? Men jeg tror at vi alle vet hva Arbeiderpartiets garantier egentlig er verdt, fortsetter Stig Abrahamsen.

13.02: – SV, Venstre og Askøylisten var ærlige og sa at de kom til å vurdere eiendomsskatt. Det gjorde ikke Arbeiderpartiet, poengterer Stig Arbahamsen (Frp).

20161215_Kommunestyret_DSC0006.JPG Foto: Christine Fagerbakke

12.57: – Jeg tror at dette er litt krisemaksimering fra Siv Høgtun sin side. Vi må også forholde oss til promillen på to. En eiendomsskatt på 40.000 vil jeg nesten karakterisere som skremselspropaganda, sier varaordfører Bård Espelid (AL). 12.50: Debatten og diskusjonen fortsetter. Eiendomsskatt engasjerer!

12.43: – Ordføreren garanterte at han ikke skulle innføre eiendomsskatt. Nå går dere på talerstolen og skal innføre. Dere hadde den samme informasjonen om kommunens økonomi som resten av oss. Det er ikke en bagatell for innbyggerne å få en ekstra avgift, påpeker Siv Høgtun (H).

Det finnes ikke andre løsninger enn å øke kommunens inntekter. Vi ønsker ikke eiendomsskatt på boliger på Askøy, men dette er dessverre nødvendig.

Rafal Cobo (SV)

12.41: – For å berolige Høgtun; denne minstepensjonisten kan søke om fritak på eiendomsskatten og få den innvilget. Etter min mening kan ikke kommunen fortsette å bli drevet slik som tidligere, svarer Rafael Cobo (SV).

12.39: – Hvordan kan man si at Askøys befolkning skal få det bedre? Prøv å si det til den enslige enken i sin store enebolig eller de som skal inn på boligmarkedet. Om eiendomsskatten øker til sju promille snakker vi om 40.000 i avgift, sier Siv Høgtun (H).

stille.jpg

12.35: – Det finnes ikke andre løsninger enn å øke kommunens inntekter. Vi ønsker ikke eiendomsskatt på boliger på Askøy, men dette er dessverre nødvendig. Eiendomsskatt kommer til å gjøre livet bedre for folk på Askøy, sier Rafael Cobo (SV). 12.31: Vigleik Stoveland (Krf) og Arild Raftevoll (Venstre) kommer med sine innspill og meninger om eiendomsskatten. Jann Atle Jensen (Demokratene) melder seg også på.

12.30: Stenseide og Benjaminsen debatterer og bytter på talerstolen. Diskusjonen har vi hørt mange ganger før. Tonen er dog relativt rolig – enn så lenge.

12.28: Så er det duket for Roald Stenseide (Frp). Vi siterer Frp-gruppelederen ordrett: – Mange av oss har nok brutt valgløfter, men dette er det mest gigantiske mageplasket jeg noen sinne har vært vitne til. Askøy kommune sin økonomi er hverken vere eller bedre enn det den har vært de siste årene. Det er ikke vanskelig å finne løsninger på ting når man kvelver utgiftene over på andre – i dette tilfellet Askøys befolkning.

12.15: Nina Jarlind (Høyre) går på talerstolen og legger vekt på at Arbeiderpartiet har brutt et viktig valgløftet. Arnt Erik Gangås (Frp) følger opp med noe av det samme. – Har ikke Arbeiderpartiet fulgt med på økonomien til Askøy? spør Gangås.

roald.jpg

12.11: Ap-gruppeleder Elsa Benjaminsen starter med å forklare hvordan saksgangen innad i Arbeiderpartiet har vært de siste månedene. – Vi har snudd på hver eneste stein, sier Benjaminsen, og legger til at Ap også har som mål å skåne de som tjener minst. 12.10: Møtet er i gang igjen. Nå skal eiendomsskatten på boliger diskuteres.

12.03: Pausen går mot slutten.

11.54: Spørsmålet Stenseide har stilt handler om en eventuell ny vei til Hetlevik og hva ordføreren har gjort i den sammenhengen. Ordføreren kommer så med et langt og utfyllende svar.

11.52: Roald Stenseide harnå gjort noe som er relativt uvanlig i kommunestyresammenheng – i alle fall på Askøy. Han har stilt det man kaller et "grunngitt spørsmål", som vil si at han i praksis stiller ordfører et direkte spørsmål som ordføreren må svare på. Dialogen foregår så mellom spørsmålstiller og ordfører uten innblanding fra de øvrige medlemmene.

11.38: Interpellasjonene nærmer seg slutten. Neste sak er kanskje mest omtalte i høst – nemlig etablering av generell eiendomsskatt på alle faste eiendommer på Askøy. Det er ventet at det vil bli en felles pause i forkant av denne saken.

11.33: Det er verdt å merke seg at ordfører Terje Mathiassen er mer bevisst enn tidligere på å holde tiden de som står på talerstolen har til rådighet. Mathiassen viser ingen nåde og kluber hardt i bordet når tiden er oppbrukt.

11.32: Neste interpellasjon kommer fra Rafael Cobo (SV) og omhandler kunstgressbaner på Askøy.

11.25: Interpellasjonene som nå kommer på løpende bånd, er i hovedsak interpellasjoner som er utsatt fra tidligere kommunestyremøter i høst. Det fører til at flere av sakene er noe "utgått på dato" – uten at det ser ut tiul å legge noen demper på engasjementet.

11.20: Arbeiderpartiets Stian Jean Opedal Davies lurer på hva Fremskrittspartiet mener med at Fylkeskommunen skal betale både ny vei til Horsøy og nytt kollektivfelt på Askøybrua. Rosalind Fosse og Roald Stenseide svarer med å spørre om Arbeiderpartiet tror at dette skal betales med en nye Askøypakke...

Elsa Benjaminsen (Ap) innfører hvordan partiet ønsker å innføre eiendomsskatt på privat eiendom. Foto: Christine Fagerbakke

11.15: Rosalind Fosse (Frp) kommer med interpellasjon om kollektivfelt på Askøybrua. – Du skulle følge opp saken videre, ordfører. Så nå vil jeg ha svar på hva som skjer. Trafikken står i stampe på broen. Trafikken har de siste årene økt med 70 prosent. Så hva skjer? spør Fosse, og lurer ellers på om det er noe som helst dialog med fylket vedrørende denne saken. 11.10: Nå er det duket for en del utsatte interpellasjoner. Først ut er Jann Atle Jensen (D) som først tar for seg forvaltningsrevisjonen. Deretter har Jensen enda en interpellasjon, som går på kommunens rolle i forhold til Sambandet Vest AS.

10.55: Horsøy-saken er ferdig snakket (enn så lenge...) og møtet fortsetter som normalt.

10.50: Meldingen/saken om Horsøy og rådmannens innstilling ble vedtatt med knappest mulig margin! Som et resultat av dette varsler Siv Høgtun (Høyre) en lovlighetskontroll av saken.

10.45: Argumentene for og imot en ny Askøypakke er veldig mange. Posisjonen har valgt å se positivt på saken, mens opposisjonen stiller seg kritisk til at Askøys innbyggere skal være med å betale den nye fylkesveien til Horsøy. – Jeg forventer svar fra ordføreren. Hvorfor ble ikke alle gruppelederne og kommunestyret kalt inn til et så viktig møte? spør Siv Høgtun fra talerstolen.

10.43: Horsøy-saken og diskusjonen rundt en eventuell Askøypakke nummer to drar ut. Rosalind Fosse (Frp), Roald Stenseide, Bård Espelid og Elsa Benjaminsen er blant de ivrigste. Tonen er tøff!

10.36: Siv Høgtun er tilbake på talerstolen. Fokuserer på at Askøypakken for første gang ble nevnt på et lukket møte. Les mer om det her .

10.34: Bård Espelid (Askøylisten) har entret talerstolen og er i motsetning til de foregående talerne svært positiv til jobben rådmannen og ordføreren har gjort – og til avtalen som er gjort.

10.32: Arild Raftevoll (Venstre) er også kritisk til jobben rådmannen og ordføreren har gjort med det som har med Schlumberger-avtalen og nye vei til Horsøy å gjøre.

10.30: Nå kan du se møtet DIREKTE! Trykk deg inn her og følg med!

10.25: Horsøy-saken blir heftig debattert og diskutert. Jann Atle Jensen (Demokratene) og Siv Høgtun (Høyre) har vært på talerstolen til nå. I tillegg til Roald Stenseide. Kritikken blir for det meste rettet mot rådmann Eystein Venneslan og ordfører Terje Mathiassen.

10.16: Roald Stenseide (Frp) om dagens første sak (Melding i hht Kl. § 13 — Videreutvikling av Horsøy industriområde): – Her vedtar man faktisk talt – i et lukket møte – å vedta en Askøypakke nummer to. Man spiller russisk rulett med kommunen sine penger.

10.14: Ordfører Mathiassen har gjennomført det obligatoriske navneoppropet og erklærer i dette øyeblikk årets siste kommunestyremøte for åpnet.

10.10: Stor applaus fra salen i det Sandvold og Letiagina avslutter seansen.

10.02: Anja Sandvold (fløyte) og kulturskolelærer Alina Letiagina (piano) åpner dagens møte med nydelige, men også til tider dramatiske toner. Dette blir en fin dag!

09.56: Vi har litt tekniske probemer med LIVE-streamingen. Dette jobbes med, og forhåpentligvis vil vi være på nett innen kort tid!

09.55: Når er det fem minutter til ordfører Terje Mathiassen (Ap) "klubber" møtet i gang. De aller fleste er på plass, gløggen er servert og det ser ut til at møtet skal åpnes med et kulturelt innslag i form av musikk.

09.42: Kommunestyremedlemmene er på vei inn i salen. Først på plass var Inge Abrahamsen (Rødt) og Janne Kjellevold Midtbø (MDG).

Følg Askøyværingen på Facebook!