– Hovedårsaken til konkursen er at Vestafjell har mistet oppdrag utover høsten som de hadde budsjettert med. I tillegg har markedet blitt ytterligere forverret, sier bostyrer Bjørn Åge Hamre til Askøyværingen.

I september var byggefirmaet Vestafjell AS konkurstruet, og det pågikk forhandlinger om en rekonstruksjon av selskapet.

Hele 250 kreditorer kom med økonomiske krav mot selskapet. Blant dem var flere askøyselskap.

– Ikke noe dramatikk for oss

Espen Mikalsen er daglig leder i Nobi, et av askøyselskapene som Vestafjell skylder penger.

Ifølge Proff er Nobi et solid selskap. Kravet de rettet mot Vestafjell, var på 405.000 kroner.

– For det første kommer ikke konkursen som noen stor overraskelse. Konkursen betyr at de pengene er tapt, men det medfører ikke noen dramatikk for oss, sier Mikalsen.

I oktober ble det klart at Vestafjell fikk en ny sjanse. Flertallet av de største kreditorene sa da ja til å la Vestafjell leve videre. De aksepterte å få bare en femtedel av det Vestafjell faktisk skyldte dem.

Selskapet hadde 60 millioner i gjeld til kreditorene, som gikk med på å få bare 20 prosent. Dermed skulle selskapet betale 12 millioner kroner til kreditorene, og de første seks millionene skulle betales i dag, 1. desember. Det klarte de ikke, og begjærte i stedet seg selv konkurs.

Hadde ikke troen

Mikalsen forteller at de ikke var blant av selskapene som stemte for å gi Vestafjell en ny sjanse tidligere i høst.

– Vi hadde ikke helt troen på at de ville klare å få dette på plass. Vi fryktet at det ville ende med konkurs, sier Mikalsen.

Han synes utfallet er trist.

– Jeg tror tiden fremover blir tøff for mange innenfor byggebransjen, og dessverre kan dette komme til å skje med flere. Vi går ulvetider i møte, sier Mikalsen.

Foto: Jan Erik Storebø (Arkiv)

Ønsker ikke å kommentere

De to kreditorene som har mest penger utestående hos Vestafjell, er Askøy dekkelegging AS og Nilsen og Sture Betong AS, begge hjemmehørende på Askøy. De taper begge nesten to millioner kroner.

Eier og daglig leder i Nilsen og Sture Betong AS, Bjarte Nilsen, ønsker ikke å gi noen kommentar til Askøyværingen.

Vestafjell var ansvarlig for alt arbeidet som skulle gjøres rundt Erdal kirke det siste året.

I september sa assisterende kirkeverge på Askøy, Håkon Andersen, at kirken varslet oppsigelse av avtalen med entreprenøren og at Askøy Kirkelige Fellesråd hadde startet med å gi dagsbøter til Vestafjell på grunn av den manglende fremdriften.

Fredag ønsker heller ikke Andersen å kommentere noe om konkursen.

Askøyværingen har ikke lyktes med å komme i kontakt med daglig leder, Knut Ludvik Almestad i Askøy dekkelegging AS.

Beklaget til berørte

Torsdag sendte Vestafjell ut en mail til kreditorer, kunder og leverandører, som administrerende direktør Raymond Tuv også sendte til Askøyværingen.

– Selskapets driftsperiode etter åpning har vært krevende. Administrasjonen har også arbeidet parallelt med flere prosesser for å styrke likviditet uten å lykkes. Som en del av dette har vi ikke kunnet være til stede i markedet som ønsket for å styrke ordrereserven på kort og lang sikt, skriver selskapet.

De beklager i mailen til alle som blir berørt av konkursen.