Som kokk i Nordsjøen er Nina vant til et aktivt arbeidsliv. I lang tid har hun slitt med smerter i beina. Men for et par år siden, under en redningsøvelse, fikk hun så intense smerter at hun måtte kontakte lege.

Kort tid etterpå fikk hun diagnosen lipødem. De med lipødem har en type sykt fett på rammede områder, som ikke kan slankes vekk.

– Tannverk i beina

Lipødem kjennetegnes ofte av en uproporsjonal kropp, hvor midjen er smal og overkroppen er langt slankere enn underkroppen. Man kan rammes av lipødem i legger, lår, sete og armer.

– Det kjennes ut som å ha tannverk i beina, sier Nina.

Ninas smerter har vært der siden puberteten. I overgangsalderen ble betennelsesfølelsen i bein og armer enda verre.

Ingen offentlig hjelp

Det finnes foreløpig ikke et offentlig helsetilbud for de med lipødem. På Haraldsplass sykehus er de i gang med et femårig studie, som skal bidra til hva et offentlig tilbud på sikt skal inneholde.

Studiet har en rekke krav til pasientene, og langt ifra alle som blir henvist får plass.

– Jeg har for høy BMI, så jeg kommer ikke inn der, sier Nina.

Nina søkte derfor hjelp privat. På ett år var hun gjennom fem operasjoner til 65.000 kroner hver. Noe har hun betalt selv, men en stor del av totalsummen måtte hun låne av familie. For å fjerne lipødemfett gjennomføres en spesiell type fettsuging.

Også pulsatoren, som Nina bruker i behandling, måtte hun betale selv. Det har kostet henne til sammen rundt 30.000 kroner. Foto: Kaja Distad Fosse

– Jeg har fått et nytt liv etter operasjonene. Ikke minst kan jeg jobbe igjen. Alternativet mitt hadde vært å bli ufør, sier Nina.

Forsikringen sier nei

Gjennom jobben har hun en helseforsikring. Men til tross for legeattester, har forsikringsselskapet If avslått kravet, med begrunnelsen at de ikke dekker operasjoner som gjelder fedme.

– Men det er jo ikke en slankeoperasjon, operasjonene skal fjerne smerter, og det har de også gjort, sier Nina.

Nina er glad i stelle i hagen hjemme på Haugland. Foto: Kaja Distad Fosse

I Ifs vilkår for helseforsikring står det: «Forsikringen omfatter ikke utredning, behandling eller operasjon og annen behandling knyttet til generalisert eller lokalisert fedme, herunder lipødem».

Ellen Paulsen, senior kommunikasjonsrådgiver i If, hevder likevel at forsikringsselskapet ikke definerer behandling av lipødem som behandling av overvekt.

Ingen unntak

– Hensikten med helseforsikring er å korte ned ventetiden fra symptomer til diagnose, og fra diagnose til oppstart av behandling. Vi skal ikke erstatte det offentlig helsevesenet, men supplere med raskere utredning og behandling, skriver Paulsen i en e-post til Askøyværingen.

If dekker kun kostnader til behandling i inntil ni måneder.

– Vår erfaring med pasienter med lipødem er at nær sagt ingen er ferdig behandlet i løpet av ni måneder, og at kapasiteten i det offentlige helsevesenet er veldig lav. Vi ville derfor ikke ha rukket å få pasientene ferdig behandlet i løpet av den tiden vi følger dem, og de måtte uansett ha dekket resterende behandling og/eller operasjoner selv. Fordi vi ikke har et fullstendig tilbud til denne pasientgruppen, har vi valgt å ikke dekke behandling for lipødem, fortsetter Paulsen.