Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Frisklivssentralen, Askøy Turlag og Askøyværingen kårer Askøys fineste turløype. I mai presenterer vi de fem kandidatene. Denne uken presenterer vi turen til Kolbeinsvarden via Kjærlighetsstien.

En flott turmulighet sentralt på Askøy. Kolbeinsvarden er Askøys høyeste fjell med sine 231 meter over havet. Der er mange mulige turløyper opp til Kolbeinsvarden, men denne gangen har vi valgt første traseen til «Askøy på langs» hvor vi starter med å gå opp Kjærlighetsstien. Den flotte stien med et like flott navn finner du ved Koparvatnet på Florvåg. Der florerer flere historier om hvordan denne stien fikk sitt særegne navn og kanskje er det ikke så rart når omgivelsene er så flotte.

Første del av turen opp Kjærlighetsstien mot Bergheim tar cirka 30 minutter i rolig gange. Det er bare langs Koparvatnet det er flatt, deretter er det lett stigning hele veien opp inntil man nærmer seg Bergheim, hvor det flater ut igjen. Underlaget er først preget av røtter, og store og små steiner midt i stien. Stien snor seg frem og tilbake oppover bakken, og mot toppen er det utsikt mellom trærne inn mot Bergen sentrum.

Vel oppe Kjærlighetsstien kommer man opp ved siden av den flotte fotballbanen på Bergheim. Her går man over veien og inn i skogen igjen i retning Kolbeinsvarden, fremdeles merket «Askøy på langs». Det er mulig å starte turen til Kolbeinsvarden fra dette punktet også, man parkerer da ved fotballbanen eller på oppmerket plass ved stiens begynnelse.

Stien tar deg gjennom furuskog og blåbærkratt, lengre oppe over partier med berg. Det er greit å være oppmerksom på at det kan være glatt når det er vått. Man går tidlig gjennom en gammel bærhage, hvor bare grunnmuren står igjen etter et gammelt gårdsbruk. Der er gjort et fantastisk dugnadsarbeid i denne løypen, som før kunne være preget av vått terreng. I dag er der flotte gangbroer og trapper som gjør at turen både er tilgjengelig for mange og ikke minst lar man gå tørrskodd helt til topps.

Langs stien er det også bygget en flott rasteplass, med tak over hodet og benker til å hvile seg på. Er man heldig ligger der Twist eller Smørbukk i skålen som man kan forsyne seg fra.

Oppe på Kolbeinsvarden er den store varden gjengkjennbar med skilt, flagg og bok man kan skrive seg inn i. Her oppe har man 360 grader med fantastisk utsikt, mot Nordhordalandsbroen, Bergen sentrum, byfjellene, Sotra og havet i vest.

Fra toppen kan man velge flere avstikkere for returen ned igjen som f.eks mot Steinrusten, eller mot Kleppe barneskole. Dette er virkelig en populær og godt brukt turløype året rundt.