Sammen med Rohit Saggi, Øystein Ytterland og Tom Harald Hagen (VAR) dømte askøyværingen Tom Harald Grønevik det greske toppoppgjøret mellom PAOK FC og Panathinaikos FC søndag kveld.

– Det var utrolig kjekt og en opplevelse jeg vil huske, forteller Grønevik som er dommerrepresentant for Askøy FK.

Til vanlig holder Grønevik til som kjøpmann ved Rema 1000 Strusshamn. Samtidig er mannen fra Tveit assistentdommer i den norske toppdivisjonen. I løpet av 2023 dømte han 25 kamper i eliteserien.

Fikk invitasjon

Grønevik forteller at det greske fotballforbundet kontaktet NFF for å få det norske dommerteamet på reisefot.

– Vi fikk en invitasjon om å ta hånd om kampen. Det var naturligvis vanskelig å si nei til, sier han.

Helgens kamp var Grøneviks første på gresk jord. Det er sjelden kost at norske dommere dømmer utenlandske seriekamper, men det er ikke første gangen nordmenn leder et gresk serieoppgjør. I 2019 ledet Tore Hansen kampen mellom PAOK FC og Aris, mens Espen Eskås var hoveddommer i fjorårets kamp mellom AEK Athen og PAOK.

God erfaring

Dommersjef i NFF, Terje Hauge, forteller at det hender at det greske fotballforbundet inviterer internasjonale dommere til enkelte kamper i ligaen. Han mener det er god erfaring for de norske dommerne.

– Norske toppdommere får en arena til å hente mer erfaring fra internasjonal fotball der noen kamper kan være meget krevende, sier han.

Hauge er dommersjef i Norges fotballforbund. Foto: Trond Tandberg / Getty Images

Hauge peker på at slike kamper ikke er problematisk så lenge det ikke går ut over oppdrag for NFF eller UEFA.

– Det gir dommerne våre gode forberedelser til en ny sesong i Norge, forteller han.

Tomme tribuner

PAOK FC topper den greske ligaen. Før helgens kamp lå Panathinaikos på andreplass, men ble skjøvet ned til tredjeplass etter et knepent 2–1 tap. Kampen ble spilt for tomme tribuner.

– På tross av tomme tribuner var det en artig opplevelse, selv om det selvsagt er synd at man ikke fikk oppleve det tribunekoket som det vanligvis er, forteller Grønevik.

Han håper på flere invitasjoner i fremtiden.

– Det er god erfaring, og forhåpentligvis vil man kunne være vitne til den enorme tilstedeværelsen og fotballinteressen i landet på et senere tidspunkt, avslutter han.