6. februar er samenes nasjonaldag, også kjent som samefolkets dag. For Tindra Brictiva Jeanette Bøkevoll (9) fra Strusshamn blir dagen ekstra spesiell. Det er første gang hun feirer samenes nasjonaldag.

– Da skal jeg gå med kofte og ha samisk flagg. Det blir gøy, sier Tindra med et stort smil.

– Hva gleder du deg mest til på nasjonaldagen?

– Å spise snop og kaste lasso. Og så skal jeg hjelpe til med å passe på de litt mindre barna når vi skal ha leker og konkurranser, forteller hun

Lærer samisk på skolen

9-åringen går i 4. klasse på Strusshamn skole. Der får hun språkopplæring i samisk 4–5 timer i uken. Det har hun holdt på med i et halvt vår.

– Før kunne jeg ingenting, men nå har jeg lært litt samisk, sier Tindra før hun springer av gårde for å skifte om til samedrakten hun skal gå med på nasjonaldagen.

Hildegunn Bøkevoll-Skjølberg i kofte. Foto: Privat

Også moren Hildegunn Bøkevoll-Skjølberg lærer seg samisk. Hun er oppvokst i Bjørnevaten i Sør Varanger kommune, men har bodd på Askøy siden 1994.

– Jeg fikk aldri tilbud om å lære morsmålet mitt, verken hjemme eller på skolen. Nå tar jeg tilbake min samiske identitet, og det betyr mye for meg å kunne lære samisk. Jeg gjør det for meg selv og familien min, sier hun.

Hildegunn forteller at det ikke har vært enkelt å finne informasjon om at barna faktisk har krav på samisk språkopplæring.

Både Utdanningsdirektoratet og Opplæringsloven slår derimot fast at samiske elever har rett til opplæring i samisk uansett hvor de bor i landet.

– Tindra fikk det av eget ønske etter at vi spurte. Da var både skolen og kommunen behjelpelig, sier hun.

Lihkku beiviin!

Askøyværingens journalist kan dessverre ikke et ord samisk, men ved hjelp av et raskt internettsøk finner vi ut at «lihkku beiviin» betyr «gratulerer med dagen» på nordsamisk.

Like etter dukker Tindra opp iført kofte og veivende med et samisk flagg. Hun er klar for den store dagen.

På Askøy er feiringen av samenes nasjonaldag relativt beskjeden, men i Bergen har feiringen av dagen i Bergen blitt større for hvert år. Bergen sameforening arrangerer i år feiringen av samenes nasjonaldag på USF Verftet.

Der skal ordfører Marit Warncke i Bergen holde tale, og artistene Tuula Sharma Vassvik og Sondre Pettersen skal opptre med samisk musikk. Det blir også servering av tradisjonell samisk mat, og en egen lekekrok for barna.

– Det er i hovedsak bidos som er på menyen for mange denne dagen. Det er en tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt, forteller Hildegunn.

Hildegunn Bøkevoll-Skjølberg og datteren Tindra Brictiva Jeanette Bøkevoll gleder seg til å feire samenes nasjonaldag. Foto: Tom-Stian Karlsen

Samefolkets sang

Samenes nasjonaldag feires til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. Dagen er blitt feiret siden 1993.

Det finnes ingen bestemt kleskode denne dagen. Men med årene har det blitt stadig mer populært å kle seg i full mundur, altså med kofte. Andre tar kanskje på seg en lettere hverdagskofte eller samiskinspirerte klær.

Også samene har en egen nasjonalsang som fremføres på nasjonaldagen, «Sámi soga lávlla».

– Vi prøver å få frem at det er mye samisk historie både i Bergen og i nabokommunene. I fjor deltok over 200 på feiringen. Jeg er spent på hvor mange vi blir i år. Vi gleder oss veldig til feiringen, sier Hildegunn.