Foto: Privat

Frisklivssentralen, Askøy Turlag og Askøyværingen kårer Askøys fineste turløype. I mai presenterer vi de fem finalekandidatene. Denne uken presenterer vi turen fra Davanger skole til Skotnes.

Jeg har hørt fra flere at dette er Askøy sin vakreste turløype, og dette er absolutt en naturperle.

Når man starter å gå den steinsatte stien er det ikke lenge til man oppdager Hamyrvannet på venstre side. Man kan nyte utsikten til vannet mens en nedstigning og oppstigning står for tur. Opp haugen kommer du til vakre Furekamtjørna på høyre side.

Turen går videre og når man kommer til nordenden er det en gammel demning, og videre nedover passerer du skiltet «Gammel skolevei». Der åpner det seg en nydelig utsikt mot Lindholmen. Ned steinstien kommer man til et mer åpent landskap, og i enden av marken går man opp «Lille stoltzen».

På veien videre nytes utsikt av vann på begge sider, fin natur, hytter og flere nedlagte småbruk. På en av markene har turlaget satt opp en postkasse der du kan skrive seg inn i boken. Ut i fra boken virker det å være en populær tur på Askøy.

Foto: Privat

Men turen er ikke over der. Den går videre gjennom et tun, og videre kommer man frem til KFUK-KFUM sitt leirsted. På tilbaketuren fra KFUK-KFUM hyttene tok vi til høyre inn i en tett granskog mot vestsiden. Her vil en passer forbi leirstedet til Blå Kors.

Når man går denne turen og passerer flere gamle småbruk, slår tanken meg hvordan det var her på 1950-60 tallet. Slåtten måtte en ta med «langorv»(ljå) og «stuttorv». Og de måtte bære inn tørrhøyet på ryggen, samt å få ut gjødsel i kipe.

Jeg la merket til en gammel traktor, Aebi 53, fra 50-60 tallet, som nok gjorde gårdsdriften mye lettere, spesielt i slåtten.

Jeg vil anbefale denne turen, og vær med på å stemme på fineste turperle på Askøy.