Det var i fjor høst at det ble observert 50 individer av den amfibiske arten i en dam ved Dalen på Kleppestø.

Funnet som nå er lagt inn i artsdatabanken er gjort innenfor området som er regulert til friområde i reguleringsplan for Kleppestø barneskole.

Opparbeidelse av området er en del av byggetrinn to for den nye skolen og meningen er altså at elever ved skolen skal bruke stedet som er vest for barneskolen som utfluktsområde.

I dette området, nedenfor Kleppestø barneskole ble det funnet flere titalls salamandere i fjor høst. Foto: Jan Erik Storebø

Ikke på Vestlandet

Ifølge miljøvernleder i Askøy kommune, Målfrid Eide, er funnet av småsalamanderen enestående.

– Det er veldig spesielt. Det er ikke noen kjente slike funn på Askøy, heller ikke i våre nabokommuner etter hva jeg kjenner til, sier hun.

Dette bekreftes av Børre Dervo, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

– Jeg er veldig overrasket over å høre dette. Småsalamanderen skal i utgangspunktet ikke finnes på Vestlandet. Den ble funnet i en dam i Kvam på 90-tallet ellers har jeg ikke hørt om slike funn, sier forskeren.

Han understreker at arten er fredet.

– Småsalamanderen er fredet gjennom viltloven. Etter siste revidering av rødlisten (oversikt over arter som er i fare for å dø ut, journ.mrk) er den ikke lenger truet, men den er uansett sårbar, sier han.

Vil ta hensyn

Leder for eiendom i Askøy kommune, Odd Maubach, forteller at man nå har bestilt en biolog som skal undersøke området nærmere.

– Undersøkelsen av området må skje i klekketiden i mai, påpeker Maubach.

Han forklarer at funnet av salamanderen ikke skal forsinke prosessen, men at det kan vise seg at man må ta hensyn.

– Tanken er at området skal ha et parkmesssig preg. Vi håper å legge ut denne saken på anbud i april eller mai, så får vi se om de planlagte tiltakene i verste fall vil få en begrensing.

Funnet av småsalamander på Askøy er unikt og lokaliteten bør forvaltes med stor forsiktighet.

Dervo ved NINA er uansett klar på at det blir viktig å ta hensyn.

– Funnet av småsalamander på Askøy er unikt og lokaliteten bør forvaltes med stor forsiktighet, sier han.

Dette understrekes også av Tore Mundheim, fagansvarlig for byggesak i Askøy kommune i en epost som AV har fått tilgang til.

«Vi ser det som naturlig at planer for opparbeiding vurderes i samråd med biolog som innehar nødvendig kompetanse for å vurdere tiltakets innvirkning på salamander og dens levekår.», skriver han.

Trenger mer uteareal

Rektor ved Kleppestø barneskole, Svanhild Andersen, forteller at skolen har behov for å ta i bruk et større uteområde.

– Dette er noe vi trenger til elevene, men foreløpig må vi bare forholde oss til at vi ikke får gjort noe i Dalen. Vi må bare vente til vi vet mer, sier hun.

Målfrid Eide mener ikke funnet bør legge noen begrensinger for at elever skal kunne bruke området, men at det likevel kan gi føringer på hvordan området opparbeides.

– Jeg mener dette kan være et bra sted for skolen å være, de kan også ha undervisning om arten, sier hun.

Det er for øvrig verdt å merke seg at det er gitt igangsettingstillatelse for å lage en trafo i øvre del av dette området.