Syv måneder etter at Askøy kommune ble varslet om en rekke avvik på nettsidene sine om dårlig universell utforming var feilene fremdeles ikke rettet opp i. Det førte til at Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) truet med med dagsbøter til en norsk kommune for første gang i historien.

Fristen for å utbedre nettsidene var satt til fredag 6. juli. På dagen fristen går ut har Askøy kommune sendt ut en pressemelding om den siste utviklingen i saken.

– Ikke lengre grunn for å gi bøter

Der kommer det frem at kommunen klaget på vedtaket om dagbøter 4. juli etter å ha rettet flere avvik, men at de fikk avslag fra Difi så sent som fredag.

To av tre avvik er nå tilsynet fornøyd med ifølge pressemeldingen, men Difi påpeker at feilen ikke er rettet i skjemaet for barnehagesøknad/barnehageportal, en portal som er levert til Askøy kommune av den populære tjenesteleverandøren IST.

Som en konsekvens av dette har Askøy kommune nå valgt å ta vekk denne tjenesten. Dermed mener de at grunnlaget for å gi dagbøter også frafaller. Det forteller kommunikasjonsjef i Askøy kommune, Dag Folkestad.

– Ettersom vi har fjernet denne løsningen mener vi ikke det lengre grunn for å gi oss dagbøter. Det er en god løsning, men når den ikke oppfyller de universelle kravene kan vi ikke bruke den heller, sier han til Askøyværingen.

Lanserer midlertidig tjeneste

I pressemeldingen utdyper han dette ytterligere.

– Vi får ikke IST, som er leverandør av portalen til å gjøre jobben raskere enn det de selv har varslet Difi. Fristen har de selv satt til august, sier Folkestad, og legger til:

– Vi lager en ny midlertidig løsning på våre nettsider i uke 28, og har kalt tilbake våre ansatte fra ferie for å få dette ordnet, til det beste for våre innbyggere.

Folkestad opplyser videre at Askøy kommune er langt fra den eneste norske kommunen som bruker IST som tjenesteleverandør, og mener derfor det blir feil at Askøy kommune skal holdes økonomisk ansvarlig.

– Vi er selvsagt ansvarlige for at det vi formidler følger kravene til universell utforming. Enten det kommer fra oss eller eksterne leverandører. Det er det ingen som helst tvil om, og dette tar vi på alvor. Men i denne saken er det vi som er det blitt vi som har fått hovedansvaret for at alle kommuner som bruker IST sin løsning leverer etter kravene, sier han.

Tirsdag får AV opplyst at grunnlaget for å gi dagbøter nå er falt bort.

– Dette har vi fått bekreftet av Difi, sier fungerende rådmann Marit Rinnan.

Hun legger til at den midlertidige løsningen nå fungerer.