Flere har meldt at de har blitt syke etter å ha badet i dette vannet

Badegjester har fått diare, oppkast og feber etter å ha badet i Storavatnet på Florvåg. Prøveresultater viser økning av E.coli-bakterier i vannet, men ikke høyt nok til at det frarådes bading.

Det er etter bading i dette badevannet at flere personer skal ha blitt syke den siste tiden. Kommunen har nå tatt prøver av vannet.
Publisert:
Denne artikkelen er over tre år gammel

Onsdag var kommunen ute å testet vannet etter å ha fått tips om at folk har blitt syke etter å ha badet der. Askøyværingen har fått tilsvarende tips fra badegjester.

– Vi ble kontaktet selv onsdag av en dame som informerte om at både hun og egne barn hadde blitt syk etter bading, forteller leder for miljørettet helsevern i Askøy kommune Bengt Åge Sørby Borge.

Miljørettet helsevern får ofte henvendelser der folk spekulerer i at drikkevann eller badevann er årsaken til at de har blitt syk. Noe kan de avkrefte der og da, men her reiste de ut samme dag for å ta en prøve av vannet.

– Alternativet var å vente, men sånn som hun beskrev det fikk vi oss ut der ganske kjapt for å teste.

Les også

Stian er bekymret for hva som vil skje dersom nattaksten gjeninnføres: – Forstår ikke oss unge godt nok

Tar rutinemessig prøver

Miljørettet helsevern tester vann og badeplasser en gang i måneden i sommeren. Storavatnet på Florvåg ble sist testet 26. juni. Da var det ingenting som tilsa at det var farlig å bade der. Det samme viser eldre prøver tatt i området.

– Vi har ikke sett grunnlag så langt for å fraråde mot bading i vannet. Først må vi ha svar på prøveresultatene. Det kan være andre ting som står bak symptomene folk opplever, uttalte Sørby Borge torsdag formiddag.

Økning av E.coli

Torsdag kveld kan Borge melde at de har fått svar på prøvene. De viser at det er er en økning i E.coli-bakterier i badevannet sammenlignet med hva prøver har vist tidligere.

– Det er en del høyere enn tidligere, men ikke så høyt at vi innfører badevarsel. Badevannet tilfredsstiller fremdeles til god badevannskvalitet. Mengdene av E.coli er ikke alarmerende, sier han.

Kommunen sin oversikt over vannprøver i badevann på Askøy viser imidlertid at E.coli-verdiene er vesentlig høyere ved Storavatnet enn prøver som er tatt ved badevannene ved Træsvatnet, Krokåsvatnet og Tveitevatnet friluftsbad.

Borge understreker at E-coli i badevann er vanlig, men at det heller er spørsmål om mengde.

– Men kan badegjester ha blitt syke av å bade i Storavatnet?

– Det vil alltid være en teoretisk mulighet når man bader i i et vann. Det kan vi ikke utelukke, svarer han.

Les også

Tidligere tok ikke avdelingen egne vannprøver. Nå besøker de 14 prøvepunkter hver tirsdag og torsdag

Ifølge tipset til kommunen skal i hvert fall åtte til ti stykker ha meldt at de har blitt syke. Ingen med tilknytning på samme adresse eller i familie.

– Det høres underlig ut at så mange skal bli syk. Derfor tok vi en ekstra badevannsprøve.

Nye prøver neste uke

Etter flere dager med 30 grader kom det til slutt regn denne uken. Sørby Borge påpeker at det kan ha vasket vekk noe som eventuelt var i vannet.

– Dersom det har vært noe i vannet kan det ha blitt vasket bort med nedbøren før vi tok våre prøver, sier han.

Les også

«Klarer ikke å drikke vannet» «Kjemisk smak» «Kjøper vann på butikken»

Videre ønsker han ikke å spekulere i hva som kan være grunnen til at folk melder om symptomer på sykdom.

– Men det skal være ganske høy konsentrasjon av smittestoff for at så mange skal bli syk. Vi skal rutinemessig teste vannet på nytt neste uke, da vil vi kunne få svar på hvordan dette utvikler seg, sier han.

Publisert: