Onsdag denne uken startet utsendelsen av eiendomsskatt for boliger på Askøy.

Allerede torsdag ettermiddag troppet rundt 60 askøyværinger opp utenfor rådhuset med ett mål for øyet: Å gi ettertrykkelig beskjed om hva de mente om eiendomsskatten.

Arbeiderpartiets Elsa Benjaminsen og Miriam Haavik betrakter demonstrasjonen mot eiendomsskatt. Foto: Anne Jo Lexander

– Hakkande gale

Rolf Guldberg var blant de oppmøtte.

– Hva med Askøys økonomiske utfordringer, hvordan skal de løse dem?

– Nå må Askøy sette tæring etter næring. Du har et budsjett, og forholder deg til den. Det er sånn du gjør i næringslivet, og det er sånn resten av Norge drives, tordner han, og legger til:

– Jeg har ingen problemer med å betale skatten, her kjemper jeg for dem som rammes urettferdig. Dette er for hakkande gale.

Demonstrantene stod ikke bare utenfor rådhuset, de tok også både en og to runder inne i kommunestyresalen med plakater der det stod «AP = svikere» og «0,- eiendomsskatt».

– Takk for engasjementet, men nå må jeg få slippe frem, sa ordfører Terje Mathiassen (Ap) da han støtte på demonstrantene på vei inn salen.

Vel inne stod demonstrantene rolig rundt de folkevalgte med plakatene foran seg, før ordføreren bad dem om å pakke ned bannerne slik at kommunestyret kunne starte.

Initiativtaker Rune Johnsen (til venstre) var godt fornøyd med oppmøtet mindre enn ett døgn etter at ideen til demonstrasjonen var unnfanget. Foto: Anne Jo Lexander

Godt fornøyd

Initiativtaker Rune Johnsen var fornøyd med oppmøtet.

– For å være en spontanaksjon er det godt å se at så mange kom, sier han, og lover at de skal komme enda sterkere tilbake.

– Hvorfor reagerer dere nå og ikke tidligere, da eiendomsskatten ble tatt opp til politisk behandling?

– Det er nå vi ser med all tydelighet hva eiendomsskatten kommer på. Beregningene som ble fremlagt tidligere har vært vage, og ikke gode, mener Johnsen.