Å belyse maktstrukturer i samfunnet er en viktig oppgave for media. I artikkelserien «Makten på Askøy» ser vi nærmere på hvem som har makt på Askøy. Listen er ikke rangert.

Les mer om hvordan vi har jobbet med maktprosjektet her, og her sier ekspertene noe om hvordan makt defineres.

Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen, og med støtte fra stiftelsen Fritt Ord.

Foto: Anne Jo Lexander

Kårleiv Bratli (66), grunneier

Type makt: Formell og uformell Personlige egenskaper: Idé- og initiativrik, hardtarbeidende Tilgang til ressurser: Nestleder i styret i Nedre Kleppe Grunneierlag, selskapet som utvikler tomter i Storebotn Næringspark. Har hatt en rekke roller siden oppstarten av grunneierlaget i 1991, og var daglig leder i 25 år. Næringsparken gir i dag nesten 1800 arbeidsplasser. Eier 4,9 prosent av Nedre Kleppe Grunneigarlag, og ⅓ av Bratli Bygg og Eiendom AS som har en egenkapital på fem millioner. Styreleder for Hopastykket Grunneierlag SA. Personlig formue (2020): 3,4 millioner kroner Askøytilknytning: Født og oppvokst på Askøy

På litt over 20 år har Storebotn gått fra å være uberørt skog og knaus til å romme Askøys største næringspark.

Og mange trekker frem Kårleiv Bratli som «Mr. Storebotn». En udiskutabel maktfaktor, mener en av kildene vi har snakket med. Bratli er bare én av mange grunneiere, dagens eierandel er på 4,9 prosent, men han har gått i bresjen for næringsparken fra første stund. Han har tydelige visjoner for næringsparken og har opp gjennom årene fått på plass andre typer bedrifter enn det næringsparken opprinnelig ble planlagt for, som dagligvarebutikk og treningssentre.

Bratli sto i spissen for at nye Erdal barneskole skulle bygges på Hopastykket på Steinrusten. Forslaget fikk gehør hos politikerne til tross for tydelig tommel ned fra byråkratene, og førte ifølge kommunedirektøren til to års forsinkelser i utbyggingsplanene. Bratli selv ser fremover og kommer stadig med nye planer og ønsker, som helsehus og høydebasseng i Storebotn, og har ingen planer om å gi seg med det første.

Les intervjuet med Kårleiv Bratli: Vil gjøre som Olav Thon

Foto: Anne Jo Lexander

Knut Natlandsmyr (56), leder av plan og bygg

Type makt: Formell Personlige egenskaper: Faglig dyktig Tilgang til ressurser: Leder av plan og bygg Personlig formue (2020): 6,6 millioner kroner Askøytilknytning: Nei

Mens politikere kommer og går hvert fjerde år, er administrasjonen definisjonen på stabilitet. Og i 34 år, gjennom minst åtte ulike kommunestyrer, har Knut Natlandsmyr vært ett av hjulene som holder maskineriet i gang.

I våre bakgrunnssamtaler i forbindelse med maktprosjektet blir Natlandsmyr ofte trukket frem. Han leder det mange mener er den mektigste sektoren i kommunen. En stilling som gjør ham både elsket og hatet.

Han sitter på nøkkelen til hvor og hvordan folk på Askøy skal bo, og vurderer nye byggefelt og nye næringsbygg opp mot regelverket. Han skal sørge for at de overordnede linjene for hva som kan bygges hvor blir ivaretatt, samtidig som de har rom for å bruke skjønn. Og der det er skjønn, ligger det makt.

Hans vurderinger og argumentasjon påvirker politikerne. Ender saken opp med å bli en klagesak som sendes til Statsforvalteren, er det Natlandsmyr sitt saksfremlegg som danner grunnlaget og utgangspunktet for Statsforvalterens vurderinger. Det har ofte betydning for utfallet. Så har vi arealplanen, der føringene for utviklingen av Askøy legges. I arbeidet med denne ligger det mye makt, blant annet i utsilingen og vurderingen av innspillene.

Natlandsmyr har vært i stillingen lenge, han beskrives som faglig dyktig, og han forstår samspillet mellom politikk og administrasjon.

Les intervjuet med Knut Natlandsmyr: «Jeg håper jeg bruker makten på en rettferdig måte»

Foto: Anne Jo Lexander

Siv Høgtun (56), ordfører

Type makt: Formell og uformell Personlige egenskaper: Enorm arbeidskapasitet, erfaren lokalpolitiker som tidligere også har vært varaordfører og ordfører Tilgang til ressurser: 3.090 askøyværinger stemte på Høyre ved siste kommunevalg. Personlig formue (2020): 0 Askøytilknytning: Familie med lange røtter på Askøy

Vi kommer ikke utenom å diskutere ordføreren når vi ser etter personer med makt. Siv Høgtun (H) blir beskrevet som en politiker med høy arbeidskapasitet og evne til å skjære gjennom i saker, og som etter 24 år i askøypolitikken har opparbeidet seg et stort nettverk. Hun er kommunens ansikt utad både i møte med innbyggerne og når Askøy møter omverdenen.

Som den eneste heltidspolitikeren som også har kontor på rådhuset, er hun tett på både administrasjonen og folket.

Forrige gang Høgtun var ordfører, ledet hun en koalisjon som fikk gjennom sine hjertesaker med solid flertall. I dag er situasjonen en helt annen. Valgresultatet i 2019 ga plass til hele 12 partier i kommunestyret, og ingen klarte å danne et solid og styringsdyktig flertall. Gjennomslagskraften som potensielt ligger i kommunestyret, smuldrer bort når flertallet skifter fra sak til sak.

I en slik situasjon er ordførerens evner til å bygge bro og samle politikerne enda mer avgjørende enn vanlig. I starten forsøkte Høgtun å bedre et forsuret samarbeidsklima, men allerede etter ett år gikk flere partier ut mot hennes møteledelse. Kilder vi snakker med mener ordførerens møteledelse fortsatt oppleves som lite samlende.

Siv Høgtuns makt er svekket av den politiske situasjonen på Askøy, men det ligger likevel så mye makt i rollen som ordfører at Høgtun hører hjemme på listen.

Les intervju med Siv Høgtun: «Fra enkelte er det mer fokus på formaliteter, ikke politikk»

Foto: Anne Jo Lexander

Eystein Venneslan (57), kommunedirektør

Type makt: Formell Personlige egenskaper: Tydelig, løsningsorientert Tilgang til ressurser: Leder vel 2.000 ansatte, øverste ansvarlig for tjenestetilbudet til nesten 29.000 innbyggere. Bindeledd mellom politikere og administrasjon. Eier gjennom Venneslan Holding AS, som har 2,4 millioner kroner i egenkapital, ¼ av Voss Fjellstove og Rongvastovo AS. Tidligere partner i Sonat Consulting, og har jobbet i blant annet Grieg-gruppen og PwC. Personlig formue (2020): 11,7 millioner kroner Askøytilknytning: Nei

Det er de folkevalgte som sitter på pengesekken, men for at politikerne skal bestemme hvordan pengene skal brukes, trenger de kunnskap. Den får de i stor grad av kommunedirektør Eystein Venneslan og hans kommunalsjefer.

Men skillet mellom politikk og administrasjon er viktig. Direktøren skal komme med anbefalingene, mens det er de folkevalgte som bestemmer. Og i kontroversielle saker, som innføring av eiendomsskatt og betaling av parkering på Kleppestø kai, har enkelte ment at direktøren var for aktiv i presentasjonen av sakene i media. Dette har han fått tilbakemelding fra sin arbeidsgiver på. Det er ikke uvanlig at kommunedirektører får denne typen kritikk, og kritikken kommer ofte fra politikere når de er uenige med direktørens anbefalinger.

Det ligger mye makt hos den som legger frem fakta, betoner og formulerer problemstillinger. Noe av makten er også delegert fra direktøren til kommunalsjefer og saksbehandlere, som dermed også har makt.

Direktøren kan også ta opp saker han mener politikerne bør vite om eller ta stilling til. Han er formelt ansvarlig for alle fremlegg fra administrasjonen til politikerne. Når politikerne fatter vedtak, er det Venneslans ansvar å sørge for at vedtaket blir gjennomført. Så lenge alt er i tråd med de store linjene som politikerne har bestemt, er det han som tar hånd om gjennomføringen. Også der ligger det makt.

Les intervjuet med Eystein Venneslan: – Askøy taper innflytelse på det som skjer rundt oss

Foto: Jan Erik Storebø (arkiv)

Edvard Ravnanger (59), boligutbygger

Type makt: Uformell Personlige egenskaper: Lagbygger, ser muligheter, dyktig Tilgang til ressurser: Eier holdingsselskapet Edrav Holding AS, som sitter på en egenkapital på 26,7 millioner kroner (2020). Gjennom holdingsselskapet eier han Ravnanger Gruppen AS, som igjen eier selskapene Ravnanger Hus AS og Storebotn 10 A-B AS, og eierandeler i Aasebø Murservice AS, Aasebø Betongentreprenør AS, PEF-Eiendom AS, GH Prosjekt AS, GH Prosjekt i AS, GH Prosjekt ii AS, Kikhaugen AS, Nordstrand Eiendomsrådgivning AS, Strusshamn Holding AS, Regnskapskompetanse AS og Sandsliheiane AS. Konsernregnskapet til Edrav Holding viser at selskapene omsatte for 167 millioner kroner i 2020. Personlig formue (2020): 22,8 millioner kroner Askøytilknytning: Askøyværing fra Ravnanger

Edvard Ravnanger startet med to tomme hender i 1985 og er i dag den største boligutbyggeren med adresse på Askøy. Under seg i Ravnanger Gruppen AS har han samlet flere selskap som blant annet driver med murertjenester og eiendomsrådgivning, i tillegg til å utvikle og bygge ut boligfelt.

Og boligfelt har han bygget flere av: Han har bygget boliger på Erdal, vært aktiv på Tveit, og gjør det populært å flytte ut til Kikhaugen på Haugland.

De neste fem årene anslår han å bygge 200 boliger, blant annet på Strusshamn, et kjent pressområde der manglende skolekapasitet har satt stopper for flere utbyggingsplaner. Nylig ble det vedtatt at skolen skal utvides til å ta imot minst 400 elever, en politisk beslutning som kommer de mange utbyggerne i området, også Ravnanger, til gode. Her skal han og kompanjongene utvikle 60 leiligheter på Viksundtomten rett ved sjøkanten i en av Askøys historiske perler, og det mangler ikke på vyer for hva som skal komme: Spisesteder, bakeri og publikumsrettet båthavn. Som Yngve Johnsen i Askøy 24 sier: Ravnanger er med på de viktigste sakene når det gjelder utbygging. Han liker ikke å stikket hodet sitt frem, men får likevel prosjekter gjennom. En viktig stemme når det gjelder utbygging.

Ravnanger har også rettet blikket mot næringsbygg. Nylig ble det kjent at han er involvert i planene om å bygge nytt padelsenter på Storebotn, og gjennom selskapet GH Prosjekt leverer hans ansatte bærekonstruksjoner i stål, tak, vegger og metallfasader til næringsbygg, idrettshaller og lagerhaller. Ravnanger står oppført som både daglig leder og styreleder i selskapet, og Ravnanger Gruppen er største aksjonær.

Les mer i intervjuet med Edvard Ravnanger: «Det er politikerne som bestemmer»

Foto: Silje Alden

Roald Stenseide (66), varaordfører

Type makt: Formell og uformell Personlige egenskaper: Tydelig, omgjengelig og erfaren lokalpolitiker Tilgang til ressurser: 1.737 stemte for Frp ved siste kommunestyrevalg. Gruppeleder for Frp og varaordfører. Styreleder for Askøy kommunale eiendomsselskap AS, Hanøy Eiendom AS og Haugland Næringspark AS. Daglig leder i Nye Askøy Hus AS, styremedlem i Bergen Havn AS, Bergen Havn Farvannsforvaltning Iks og Haba Sikkerhet AS. Har tidligere innehatt verv i Askøy bompengeselskap AS og Askøyveiene AS i forbindelse med lokalpolitikken. Personlig formue (2020): 4,1 millioner kroner Askøytilknytning: Født og oppvokst på Askøy, med røtter fra Skiftesvik og Hanøy.

Butikkeier og varaordfører Roald Stenseide i Fremskrittspartiet er med sine 28 år i kommunestyret en av veteranene i lokalpolitikken. I tillegg har han 20 års fartstid som fylkespolitiker. Det har gitt ham erfaring, nettverk og tyngde. Han er blant politikerne som setter seg inn i sakene og som er aktiv fra talerstolen.

Stenseide er et levende eksempel på Fremskrittspartiets filosofi om å være tilgjengelig for folk flest. Han har lett for å få kontakt med folk, og han lever og ånder for politikk, som han diskuterer når som helst, hvor som helst. Selv sier Stenseide at det å være en døråpner er en del av jobben som politiker, og at det er i kontakten med lokalpolitikere at velgerne kan få makt og innflytelse.

Som varaordfører og en del av den politiske sammensetningen som fikk makten etter valget, har også Stenseide mulighet og et ekstra ansvar for å skape et godt samarbeidsklima i kommunestyret. Her slår vi fast at ingen av politikerne helt har lykkes.

Stenseide er kjent for å komme med skarpe karakteristikker og for tydelig å gi uttrykk for meningene sine fra talerstolen. Når han har hatt plass i kommunestyret i hele 28 år, finnes det sikkert også fordeler med at han nå gir seg og på den måten skaper rom for nye krefter. Stenseide har varslet at han gir seg i lokalpolitikken etter denne perioden, men siste ord om Askøy er neppe sagt.

Les intervjuet med Ronald Stenseide: «En politiker som ikke bruker makten sin, misbruker den»

Foto: Silje Alden

Thorvald Haarberg (69), leder av Idrettsrådet i Askøy

Type makt: Formell og uformell Personlige egenskaper: Engasjert og idérik ildsjel, samarbeidsvillig, ryddig Tilgang til ressurser: Representerer 8.000 store og små idrettsutøvere som daglig leder av Idrettsrådet i Askøy. Har hatt mange ulike verv innen seilsporten lokalt og nasjonalt. Daglig leder i Havna AS, og styreleder i Auctor Bergen AS og Erdal Fellesutmark. Mottok Kipekjerringa i 2017. Personlig formue (2020): 6,5 millioner kroner Askøytilknytning: Bergenser bosatt på Erdal siden slutten av 1970-tallet.

Thorvald Haarberg er mannen som fikk på plass seilforeningen i Kollevåg, men det er ikke bare seilerne som nyter av 69-åringens engasjement. Flere kilder vi har snakket med sier Haarberg har en stemme som idretten drar nytte av, og beskriver ham som en mann med mange gode ideer og stå-på-person.

Ildsjelen leder nemlig øyens største paraplyorganisasjon, Idrettsrådet i Askøy. De representerer øyens ulike idrettsklubber, noe som gjør at de har mer enn en fjerdedel av Askøys befolkning bak seg. En avtale mellom paraplyorganisasjonene på Askøy og politikerne gjør at rådet kan be om møter med ordfører, eller invitere seg selv inn til politiske møter ved behov. Avtalen sikrer også at administrasjonen skal rådføre seg med idrettsrådet i saker som angår idretten. Der det er snakk om tildeling av treningstider i kommunale anlegg, investeringer i idrettshaller eller tildeling av tilskudd, er idrettsrådet med, og gir innspill.

På vegne av sine medlemmer beskriver Haarberg hvordan virkeligheten er for grasrota. Et eksempel er medlemsflukten mange opplevde under pandemien. Budskapet fra Haarberg nådde inn hos politikerne og administrasjonen, mener kultursjef Stig Ryland. Utspillet utløste ekstraordinære tilskudd på til sammen én million kroner til lag og organisasjoner.

Haarberg er også daglig leder i Havna AS og jobber for et levende bomiljø ved den historiske havna i Strusshamn.

Selv kunne Haarberg ønsket seg mer gjennomslagskraft for idretten, men vi mener likevel han hører hjemme på maktlisten.

Les intervjuet med Thorvald Haarberg: «Vi skulle gjerne hatt mer gjennomslag»

Foto: Silje Alden

Rudi Soltvedt (43), entreprenør

Type makt: Uformell Personlige egenskaper: Stor arbeidskapasitet, stort nettverk og god gjennomføringsevne Tilgang til ressurser: Styreleder i Rudi Eiendom AS, Rudi Invest AS, Soltvedt Maskin AS, Sørekaien Velforening. Styremedlem i Alternativ Jul Askøy, Askøy Næringsråd, Isa Eiendom AS, Lauvøy AS, Lauvøy Feriesenter Brl, Miso Eiendom AS, Ørib Eiendom AS, varamedlem i Kleppestø Brygge AS. Personlig formue (2020): 2,7 millioner kroner Askøytilknytning: Erdalitt på sin hals

En fredagskveld i 2013 satte entreprenøren Rudi Soltvedt seg ned og skrev en liste over lokale bedrifter han kom på, 40 til sammen. Så ringte han dem for å be om 500 kroner til Alternativ jul på Askøy. Slik samlet erdalitten inn 20.000 kroner på to knappe timer. Det er en form for makt å yte til de som ikke har det bra.

Den tidligere Frp-politikeren er den eneste som så langt har fått prisen Årets Askøyvenn av Askøy Næringsråd, der han også sitter i styret.

Soltvedt har et brennende engasjement for Askøy. Han har etter vår mening stor påvirkningskraft fordi han har ideer, han er aktiv og har et stort nettverk. Han tar initiativ til aktiviteter og folkelige arrangement, som gir innbyggerne glede og som samtidig gir det lokale næringslivet mulighet til å bygge nettverk samtidig som de får profilert seg.

Askøylosjen på Brann stadion, fansonen på Storebotn under Sykkel-VM og Ta sjansen er eksempel på tiltak som Soltvedt enten står bak eller er delaktig i. Sankthansfeiringene på Erdalskaien har fått nytt liv etter at han involverte seg i dugnadsarbeidet.

Sammen med broren Ørjan Soltvedt og eier av Nobi, Espen Mikalsen, har Soltvedt også kjøpt Brekkehuset på Kleppestø kai og opprettet Kleppestø Brygge AS. Satsingen kan vise seg å være strategisk smart med tanke på fremtidig utvikling på Kleppestø.

Les intervju med Rudi Soltvedt: «Jeg har opplevd ubehagelig press flere ganger»

Marit Kalgraf (49), ansvarlig redaktør i Askøyværingen

Type makt: Uformell Personlige egenskaper: Erfaren, kunnskapsrik, tydelig Tilgang til ressurser: Redaktør av Askøys eneste lokalavis, opplag på 5.100  Personlig formue (2020): 231.071 kroner Askøytilknytning: Nei

Media har makt, og lokalavisen er med på å sette dagsorden. Når lokalavisen tar opp et tema, påvirkes de som tar de formelle beslutningene, for eksempel i næringslivet og i politikken. Enten det er snakk om dårlig gulv i Askøy Forum, manglende busser til Stongafjellet eller ekstrem bruk av overtidstimer i den kommunale avdelingen for vann og avløp, omtalene i Askøyværingen setter sakene på dagsordenen og bidrar til konkrete endringer.

Selv om synet på Askøyværingen er delt blant kilder vi har snakket med, har de til felles at de har sterke meninger om hvordan lokalavisen er eller burde være. At folk ikke er likegyldige til lokalavisen, viser at lokalavisen betyr noe for askøyværingene.

I dagens medievirkelighet kan hvem som helst ytre seg om hva som helst på en lang rekke digitale plattformer. Dermed har ikke lokalavisen samme funksjon som leirbål og eneste arena for offentlig debatt som tidligere. Denne fragmenterte virkeligheten øker samtidig behovet for kvalitetssikret informasjon. Tallet på askøyværinger som leser avisen, har økt de siste årene. Det øker avisens innflytelse og makt.

Marit Kalgraf er kvinnen som til syvende og sist avgjør hvilke saker som prioriteres. De daglige prioriteringene blir gjort av nyhetsleder og journalistene, som dermed også har makt. Men redaktøren legger strategiske føringer for det redaksjonelle innholdet og er også direkte involvert i komplekse saker og presseetiske utfordringer. Det er tross alt hun som er personlig ansvarlig for det journalistene skriver i avisen.

Les intervjuet med Marit Kalgraf: Redaktøren har alltid det siste ordet

Foto: Silje Alden

Bård Espelid (68), lokalpolitiker

Type makt: Politisk og formell Personlige egenskaper: Veltalende, kunnskapsrik, setter seg inn i sakene Tilgang til ressurser: 2.140 askøyværinger stemte på Askøylisten ved siste valg. Fem representanter i kommunestyret. Sitter i formannskapet, var varaordfører i forrige periode. Oppført som kontaktperson for Kleppestø Vel, nestleder i Askøylisten og Norsk Korrosjonsteknisk Forening, Bergen. Tidligere styremedlem i Askøyveiene AS. Personlig formue (2020): 6,1 millioner kroner Askøytilknytning: Tradisjonsrik askøyfamilie. Sønn av tidligere ordfører og stortingsrepresentant Mons Espelid (V). Nevø av hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig.

Vannkrisen sommeren 2019 løftet Askøylistens frontfigur frem i lyset. For hadde det gått slik meningsmålingene spådde få dager før krisen inntraff, ville bygdelisten tapt valget i september, og vært ute av kommunestyret. Så ble folk syke av drikkevannet.

Daværende ordfører Terje Mathiassen (Ap) overlot rampelyset til varaordfører Espelid. Varaordføreren høstet nasjonal anerkjennelse for sin stødighet i mediestormen, og listen ble takket med hele fem representanter i kommunestyret da velgerne gikk til urnene noen måneder senere.

Alle som sitter i kommunestyret, har makt. Men ikke alle vet å bruke makten på samme måte som Espelid. Han setter seg inn i sakspapirene, eller er irriterende flink til å sette seg inn i ting, som Torstein Olsen i Askøy Næringsråd sier det. Hans retoriske evner og detaljerte og intrikate innlegg kan frustrere enhver motstander. Selv ordfører Siv Høgtun må medgi at hun, som også har satt seg inn i de samme sakene, blir usikker på om hun oppfattet fakta rett.

Målt i velgere er Arbeiderpartiet det største opposisjonspartiet på Askøy. Men Espelids innflytelse på Arbeiderpartiet og venstresiden er stor, mener blant andre Høyres Tom Christer Nilsen. Andre mener det virker som om Espelid sitter i førersetet når opposisjonen fronter sine saker. Og når det politiske miljøet blir beskrevet som lite samarbeidsvillig, og at det er mangel på tillit mellom partene, finner vi ofte Espelid i sentrum, enten det er for å si at ordførers møteledelse oppleves som lite samlende, eller for å mene at komunedirektøren må ta ansvar.

Espelid kjenner sine muligheter når han gang på gang tar i bruk sin rett til å kreve lovlighetskontroll av politiske vedtak. Kravene provoserer motstanderne, og det kan stilles spørsmål ved hvor mye de fører til. Espelid har stått i spissen for 26 lovlighetskontroller som alle enten ble avvist av Statsforvalteren eller samme instans konkluderte med at vedtaket var lovlig. Men Espelid jobber uten tvil for det Askøylisten har lovet velgerne: At vekst ikke nødvendigvis er det beste for en positiv utvikling av Askøy.

Les intervjuet med Bård Espelid: «Jeg er sikker på at vi hadde gjort et godt valg uavhengig av vannkrisen»

Her finner du samlesiden til «Makten på Askøy».