Det sier Denzel Veivåg Monsen (13). Åttendeklassingen er en av elevene som denne morgenen står i kø for å få havregrøt på Ravnanger ungdomsskole. Kameraten Carl Fredric Dale (13) er også fornøyd med tiltaket.

– Det er ganske bra at de gjør det. Det er ikke alle som har spist frokost når de kommer her, sier han.

Ravnanger ungdomsskole startet med å tilby elever havregrøt om morgenen en gang i uken for omkring et år siden. Etter en stund økte de til to dager, og i oktober i år ble tilbudet utvidet med enda en dag.

Blir sponset av butikker

Turid Larsen, som er fagarbeider på skolen, står for matlagingen. Hun mener det er et viktig tiltak.

– Jeg sa tidlig at vi ikke kan slutte med dette. Vi får masse kjekke tilbakemeldinger. Elevene setter pris på det. Dette er kommet for å bli, sier hun.

Turid Larsen synes det er kjekt å servere havregrøt til elevene på Ravnanger ungdomsskole om morgenene. Foto: Jan Erik Storebø

Hun forteller at butikker sponser en del av tiltaket. Larsen pleier å servere havregrøten med vanilje, det er også mulig å få eplebiter til. På bordet like ved den store kasserollen hun serverer fra, har hun satt frem spiseskjeer, kanel og sukker.

Tilberedingen av havregrøten starter hun med klokken 7.30, og den første serveringen er klar litt over klokken 8.

I løpet av en liten halvtime er det en del elever som går forbi, men det er også mange som stopper for å få seg litt mat.

Rektor: – Viktig for ungdommene

Rektor på Ravnanger skole, Jarle Kleiven, sier at skolen ønsker å prioritere havregrøt til elevene slik at de kan få en optimal start på skoledagene.

– At de blir satt i modus for å lære best mulig, er viktig for oss. Hvis vi ikke har mat i magen fungerer ikke hodet heller, sier han.

– Vi må prioritere innenfor de midlene vi har, men vi tenker dette er viktig for ungdommene. Det er billig og sunn mat.

Carl Fredric Dale (13) og Emrik Gerhardsen (13) er godt fornøyd med å få servert havregrøt om morgenene. Foto: Jan Erik Storebø

Kleiven legger til at satser på å møte elevene.

– Hvis vi møter elevene på en kompetent måte får vi en varmere skole, sier han.

Dette sier ekspert

At tiltaket som nå gjøres på Ravnanger ungdomsskole gir positiv læringseffekt, er støttet av forskere tidligere.

I 2022 skrev NRK Sørlandet at forskere ved Universitet i Agder og Universitetet i Oslo fant ut at det å droppe frokost forklarer halvparten av nedgangen i matteresultatene og en tredjedel av nedgangen i naturfag.

– Enkelt sagt taper niendeklassinger læring tilsvarende et halvt års skolegang ved å droppe frokosten, fortalte Nina Øverby, professor i ernæring til NRK Sørlandet.

Om morgenene er det tidvis kø blant elevene som vil ha seg et måltid med havregrøt. Foto: Jan Erik Storebø

Lars Thore Fadnes, som er professor på universitet i Bergen, har kosthold som et av sine spesialfelt. Han ønsker ikke å gå inn i detaljer på den omtalte forskningen, men skryter av tiltaket på Ravnanger ungdomsskole.

– Det høres ut som et positivt tiltak som sannsynligvis kan utjevne en del sosiale forskjeller. De har valgt en strategisk matvare i frokosttilbudet, sier Fadnes.

Han mener havregrøt er et riktig måltid å servere elevene.

– Havregrøt er et gunstig valg til frokost, men også som måltid til ulike deler av dagen. Det er et sunt og næringsrikt måltid.