Rundt lunsjtider tirsdag sendte Haukeland universitetssjukehus ut en pressemelding med informasjon rundt prøvesvarene til de seks første pasientene som ble innlagt ved sykehuset torsdag i forrige uke.

– Mikrobiologisk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus har nå foretatt en ytterligere analyse av de første seks pasientprøvene fra Askøy-utbruddet og bekrefter at disse er genetisk identisk, står det i pressemeldingen.

Med andre ord slås det fast at Campylobacter-bakterien, som til nå er påvist hos 36 av de i alt 62 pasientene som har vært innlagt ved Haukeland, er fra den samme smittekilden.

– Folkehelseinstituttet vil nå få oversendt resultatene, sier seksjonsoverlege Øyvind Kommedal ved Mikrobiologisk avdeling på Haukeland.

Overfor Askøyværingen utdyper Kommedal med følgende:

– Prøvene vi har tatt er fra pasientene, så å si nøyaktig hva som er smittekilden, er umulig. Det eneste vi kan slå fast med 100 prosent sikkerhet er at bakteriene kommer fra den samme smittekilden.

– Det er ikke mulig å si om smitten kommer fra for eksempel ett bestemt vannbasseng eller et bestemt dyr?

– Nei, det er ikke mulig. Men de er altså nødt til å stamme fra samme kilde, svarer Kommedal.

– Hva kan denne kilden være?

– Når vi tester så grundig som vi har gjort her, vil resultatene være så nøyaktig at dersom bakterien har forflyttet seg gjennom flere individer så vil man kunne se endringer i genet til bakterien, sier Kommedal, og fortsetter:

– Bakteriene som vi fant hos de seks første pasientene er helt identiske, så de er nødt til å komme fra samme kilde.

– De kan ha drukket vann fra samme vannbasseng, de kan ha spist kjøtt fra det samme dyret eller spist yoghurt fra det samme partiet med yoghurt. Dette er bare eksempler altså, understreker Kommedal.