– Utvalg for oppvekst har nå etablert tilskuddsordningen «Hold Askøy Rent 2018», bekrefter utvalgsleder Rafael Cobo Garrido (SV).

Ifølge retningslinjene til ordningen skal man kunne søke støtte for å få dekket dokumenterte utgifter til opprydding av marint avfall.

I torsdagens møte i utvalg for teknikk og miljø ble det gitt en orientering om Bir sitt nye samarbeid med Askøy kommune for å få bukt med forsøpling på land.

– Den klare oppfordringen til askøyværinger er å rapportere inn tilfeller med forsøpling i kommunen til Bir sitt kundesenter, slik at dette blir fulgt opp, sier utvalgsleder Jannicke Bergesen Clarke (Ap).

Kildesortering står også høyt på dagsorden i den kommunale driften. 1. januar i år fikk Askøy kommune en ny avfallsavtale som gjør det mulig for de kommunale avdelingene å resirkulere.

I tillegg har utvalg for teknikk og miljø denne uken gjort en rekke tiltak som skal bidra til at Askøy kommune minimerer egen bruk av plast og engangsemballasje.

I torsdagens møte foreslo Hege Torghatten (MDG) rådmannens innstilling, som ble enstemmig vedtatt. Det innebærer følgende:

  • Askøy kommune skal minimere bruken av engangsartikler.

  • Engangsartikler i plast skal kun kjøpes inn når det er nødvendig på grunn av helse- og sikkerhetsmessige årsaker. Dette vurderes ved hver enkelt avdeling.

  • Kantinedrift og tjenester som involverer servering av mat og drikke skal unngå bruk av engangsartikler. Der engangsartikler ikke kan unngås må det etterspørres.

  • Ved innkjøp skal produkter med unødvendig plastemballasje fases ut dersom mulig.

  • Kommunen skal oppfordre ansatte til å ha egen kopp med seg til møter o.l. for å unngå bruk av engangskrus

  • Ved vanndispensere i offentlige rom der engangskrus ikke kan unngås, skal det være lagt opp til kildesorteringspunkt i umiddelbar nærhet slik at plasten kan gjenvinnes.