Det var 140 personer som benyttet seg av tilbudet på Herdla i fjor. Det var 90 flere enn året før, da utlånsstasjonen BUA åpnet i slutten av februar.

Antall ganger noen har lånt utstyr på BUA har også doblet seg siden året før.

– Det er kjempekjekt at bruken øker, sier daglig leder ved Herdla Frivilligsentral, Tina Elizabeth Dale.

Hun forteller at hun nylig har bestilt inn en del nytt utstyr som snart er klart for utleie.

– Det er utstyr som er tilpasset området, for eksempel rullebrett, SUP-brett, mye som kan brukes på våren og sommeren men også litt mer akebrett og lignende til vinteren, sier hun.

Tina Dale, daglig leder for Herdla Frivilligsentral. Foto: Hilde Olsen Aalvik (arkiv)

BUA er en gratis utlånsordning hvor barn og unge kan låne ulikt sport og fritidsutstyr. Tilbudet er finansiert med tilskudd både fra staten og kommunen.

BUA på Herdla er en selvbetjent utlånsstasjon, der man bruker en app for å låse seg inn og ut, og for å registrere lånet.

Økonomi og bærekraft

Dale tror det er mulig at folk sin økonomi påvirker populariteten til dette gratistilbudet, men tror også det handler om at folk tenker mer bærekraftig enn tidligere.

– Det er et viktig poeng for BUA at det er for alle.

Hun sier de har jobbet for å gjøre folk klar over tilbudet. Blant annet har de deltatt på arrangementer som Barnefestivalen på Kleppestø og midtsommerfesten i Strusshamn.

Daglig leder ved Frivilligsentralen på Kleppestø, Aasa Hamre. Foto: Synnøve Nyheim (arkiv)

Populært med skøyter

BUA på Herdla åpnet som den andre utlånsavdelingen til Frivilligsentralen på Askøy. Avdelingen på Kleppestø har også hatt en økning i utleie siden året før.

Daglig leder Aasa Hamre forteller at de i 2022 hadde 1434 lån, en 52 prosent økning fra året før. Antall utlånt utstyr og antall lånere har også økt.

– Folk er flinkere til å bruke oss, flere vet om tilbudet. Det er virkelig et stort mangfold i hvem som låner, sier Hamre.

Hun er imponert over at så mange finner veien når de bare har åpent fire timer i uken, og sier hun skulle ønske de kunne ha åpent mer, men det handler om ressurser.

Spesielt har de merket interessen når det har vært snø og skøytevær.

– Da det var is på vannet stod køen langt utenfor, det var så mange som skulle ut og i aktivitet, forteller hun.

En ansatt de har hatt siden september tok med seg skøyter og hjelmer ut på vannet i Strusshamn, noe som også var et populært tilbud.