Det ble ingen vanlig dugnadsdag på Davangerbanen tirsdag. Sparebanken Vest avdeling Askøy kom på uanmeldt besøk, og banksjef Inga Hjelmeland hadde med seg en hyggelig overraskelse.

Banken gir en million kroner til det nye idrettsanlegget som blant annet vil bestå av ny kunstgressbane, løpebane, sykkelbane, sandvolleyballbane og nytt klubbhus.

Leder i Apollo IL, Kim Nordnes, forteller at prosjektet har en kostnad på 14 millioner kroner. Uten enorm dugnadsinnsats ville det kostet 20 millioner kroner, ifølge ham.

Stor oppslutning

Det har virkelig vært en hektisk høst på Davanger. Det gamle kunstgresset ble tatt opp i midten av august, og siden den gang har det gått slag i slag.

Idrettslaget har samlet bygden til flere dugnader, og på enkelte av disse har det vært omkring 40 personer innom.

Bla deg gjennom flere bilder her:

En av de ivrigste har vært Nordnes. Sammen med seks-syv andre er det han som styrer prosjektet.

– Jeg og flere andre har mer eller mindre bodd her de siste månedene. Vi spiser knapt middag hjemme, humrer han.

Han opplyser at den nye sykkelbanen og parkeringsplassen bak skolen skal asfalteres denne uken. Torsdag i neste uke er planen at man skal starte med å rulle ut kunstgresset.

Nordnes forventer at det er et arbeid som vil ta fem-seks dager, men arbeid med innfyllet på kunstgresset gjør at leggingen av banen vil ta et par uker.

– Håpet er at det skal kunne spilles fotball her fra midten av oktober, sier Nordnes.

Noe for alle

For Apollo IL har det vært viktig å bygge et idrettsanlegg som gir et tilbud til flere enn de som driver med fotball. Det er derfor laget løpebaner rundt banen, sandvolleyballbane, og en såkalt pump track bane for sykkel. Dette er en sykkelbane med humper. I klubbhuset skal det legges til rette for E-sport.

Banksjef Hjelmeland er glad for å kunne støtte prosjektet på Davanger.

– Det som er kjekt her, er at det er noe for alle. Det blir gøy å komme å se når alt er ferdig, sier hun.

Hun sier at banken har mottatt søknad om støtte til prosjektet, og at det var naturlig for dem å gi en solid pengegave fordi det nye idrettsanlegget vil bety så mye for hele bygden. Pengegaven er den største banken har gitt på Askøy i år.

– For Apollo er det utrolig gøy med en slik pengegave. Det hjelper veldig på. Det betyr blant annet at vi kan få gjort mer av det vi ønsker i klubbhuset, sier Kim Nordnes.

Silje Helle i Apollo er glad for at mange har sett verdien i prosjektet.

– Folk ser at det ikke bare blir en fotballbane, men også et anlegg for skole og bygden, sier hun.

Bruker kork og kokos

Innfyll på kunstgressbaner i Norge har vært et tema i flere år. I fremtiden vil det være forbud mot å legge gummigranulat, og flere klubber har for lengst begynt å se på alternativ.

På Davanger skal de legge kork og kokos. Dette er et innfyll de har fått gode tilbakemeldinger på. Klubbene de har snakket med har imidlertid påpekt at det er viktig med god drenering. Dette er noe Apollo har tatt hensyn til.

– Der det har vært dårlig drenering har det vært noen problemer med kork. Derfor har det vært viktig for oss å masseutskifte hele toppdekket. Nå føler vi oss trygg på at det skal bli en bra bane, sier han.

Banen på Davanger er utvidet for å gjøre plass til løpebane. Det skal også bygges en ny sikkerhetssone rundt fotballbanen. Foto: Jan Erik Storebø
Det er også kommet nye flomlys på banen. Foto: Privat

På en av de nye kunstgressbanene til Sotra SK på Straume har de også brukt kork. Leder i klubben, Dan Christensen, anbefaler løsningen.

– Så langt har vi god erfaring, men vi måtte passe på å ha god drenering før vi la banen. Vi har brukt kork på en 11-er bane, og bruker banen som stadion for våre ungdomslag. Det er også en bane herrelaget har brukt til kamper i 2. divisjon. A-laget spilte nesten hele fjorårssesongen der, sier Christensen.

– Eneste minuset er at banen kan bli veldig hard om vinteren. Når det fryser trekker korken til seg vann, men det hjelper med salting, fortsetter han.