Nå må kommunen utbedre nettsidene innen fredag 6. juli.

Det var NRK Hordaland som først meldte at Askøy kommune nå blir truet med dagbøter fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) på grunn av dårlig universell utforming på nettsidene.

– Vi har fått melding om feil på nettsidene våre som vi har jobbet med å rette. Noen av feilene har vært enkle å fikse, mens de feilene som har blitt sett på i det siste ligger blant annet hos en ekstern leverandør, bekrefter Hans Ole Benonisen, kommunikasjonsrådgiver i Askøy kommune.

Og ifølge rådgiveren har denne leverandøren nå tatt ferie. Noe de også har meldt videre til Difi.

– Vi har senest i dag prøvd å få kontakt med dem uten å få svar, forklarer Benonisen:

– Den siste kontakten leverandøren hadde med dem var med forskjellige forslag, og nå har de kommet med denne trusselen som svar, fortsetter han.

Første tilsyn i vinter

Ifølge Benonisen hadde de første møte med Difi i november i fjor, hvor en rekke feil ble påpekt. Alle feilene skal være rettet opp i, utenom feilen fra den eksterne leverandøren.

– Vi har hatt tre dialogmøter underveis, og sitter nå igjen med tre feil og en anbefalt endring, forklarer Benonisen og legger til:

– Akkurat nå laster jeg opp et nytt kontaktskjema til sidene.

Det er nesten to år siden kommunen fikk nye nettsider. Målet var at disse skulle bli enklere og mer brukervennlig. De har blant annet redusert fra 16.900 interne sider, til 2.700.

Kommunen får blant annet refs for at nettsiden skaper trøbbel for blinde og svaksynte. Foto: Skjermdump av Askøy kommune sine nettsider

Informasjon til alle

Benonisen er helt klar på at verdiene til Difi og kommunen ikke er motstridende, og at begge aktører jobber for å sikre innbyggere tilgang til informasjon fra det offentlige.

– Vi mener at alle må få lik tilgang til informasjon, så dette er ikke noe motstridende interesser. Det er kjempebra at vi har direktoratet som passer på, men dette arbeidet er ikke gjort på kort tid, forklarer kommunikasjonsrådgiveren.

Siden til kommunen er satt sammen av komponenter fra en rekke leverandører både nasjonalt og internasjonalt.

To tastetrykk, ikke ett

Ifølge NRK Hordaland er dette første gang Difi truer med dagsbøter til en norsk kommune. Feilen som nå gjør at kommunen får refs er en feil i en tabell i barnehagesystemet.

– Når du står på en nettside og ikke har en mus kan man bruke tabulatortasten for å bla seg nedover. Da vil pekeren hoppe fra overskrift til overskrift. Akkurat nå må man trykke på tasten to ganger for å komme til rett rubrikk, forklarer Benonisen.

Dette skaper blant annet trøbbel for de blinde og svaksynte.

– Vi syntes selvsagt ikke det er bra at vi har en slik feil, og nå jobber vi hardt for å prøve og få med oss leverandøren i løpet av neste uke, sier Benonisen avslutningsvis.

– Fristene har vært romslige

Leder av Tilsyn for universell utforming av IKT i Difi, Malin Rygg, forteller at det ikke er en god nok grunn å få forskjøvet fristen fordi leverandøren har tatt ferie.

– Avvikene som ble pålagt for første gang for syv måneder siden er fremdeles ikke lukket. Det er kommunen sitt ansvar at nettsiden er i tråd med norsk regelverk. Vi mener kommunen har fått rimelig og romslig frist, sier hun.

– Askøy kommune sier de ikke har fått fatt i dere, og at dere nå kommer med trusler?

– Jeg håper de får kontakt med oss når som helst. De har telefonnummer og alt. Vi har vært åpen og imøtekommen for dialog hele veien.

– Men hvorfor velger dere å gå så langt i dette tilfellet?

– Det er fordi det er første gang vi er kommet i en slik situasjon. Vi har ønske om å hjelpe kommunen, men når feilene ikke blir rettet må vi ta neste steg, og det er vedtak om tvangsmulkt.

Lette feil å rette

Rygg forklarer at avvikene etter deres oppfatning er lett å ordne opp i.

– Etter vår vurdering skal det ikke ta mer enn et par arbeidsdager å rette opp i avvikene. Det er relativt lette feil å rette, sier hun.

Hun opplyser videre at tilsynsrapporten ble sendt til Askøy kommune 27. november i fjor.

– Planen for å rette opp avvik jobbet de med i vinter. Da ble flere avvik lukket. Da vi kom til april var det likevel flere avvik enda. Dette til tross for at vi har hatt mye dialog med dem underveis.

30. april fikk Askøy kommune pålegg om å rette manglene innen 21. mai. Når dette ikke skjedde måtte man ta en vurdering av situasjon, og da ble altså varsel om tvangsmulkt løsningen, ifølge Rygg.