Fredag formiddag kom svarene på de nyeste vannanalysene. Ifølge bt.no kommer smitten fra hesteavføring.

Det er Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) som har gjort analyser av vannet.

– Vannet vi har undersøkt har vært i kontakt med hesteavføring, sier Roald Sørheim, divisjonsdirektør i Nibio til bt.no.

Viktig å synliggjøre alle detaljer

Analysene viser at det finnes spor fra tarmflora fra hest. Rapporten kan derimot ikke entydig si at campylobacter-bakterien kommer fra hesteavføring.

– Nibio er fortsatt på ballen, slik at vi kan få enda flere detaljer, sier varaordfører Bård Espelid.

Varaordfører Bård Espelid bekrefter at det er funnet hesteavføring i drikkevannet. Foto: Jan Erik Storebø (arkiv)

Tidligere har kommunen utelukket at avføringen kommer fra både hjort og hund.

– Jeg opplever at desto mer eksakt vi kan være på smittekilden og mekanismen rundt hvordan det forurensede vannet kom inn, desto større tillit vil innbyggerne kunne ha til at vi finner årsaken, sier Espelid.

– Dersom vi ikke gjør det vil mange stille spørsmålstegn til hva som har skjedd, og det vil opprettholde mistilliten, fortsetter varaordføreren.

Geologer har gjort en inspeksjon

Fredag var også geologene i høydebassenget på Øvre Kleppe.

– Geologer har gjort en visuell inspeksjon hvor de observerte sprekker. Den foreløpige rapporten deres sier at disse sprekkene er gjennomgående, bekrefter Espelid.

Han påpeker samtidig at han ikke har hatt mulighet til å sette seg inn i alle detaljene rundt både de nye bakteriefunnene og testene til geologene enda.

– Jeg har ikke fått noe svar på om det er trygt å oppholde seg der inne enda, sier varaordføreren og fortsetter:

– Mandag vil geologene sette inn måleutstyr som kan registrere aktiviteten og som kan se det i en sammenheng med nedbørsaktiviteten på utsiden.

Helgen vil ifølge varaordføreren være rolig.

– Det er ingenting akutt som skal gjennomføres i helgen. Det kan være det skal tas noen prøver, men jeg tror dette blir en helg hvor de som virkelig har stått på skal få anledning til å hvile seg, sier Espelid avslutningsvis.