Det er Pride-uke i Bergen, men starten på uken ble veldig dårlig da Redd Barnas sitt Pride-arrangement for barn ble avlyst på grunn av trusler. Trusler har det vært flere steder i landet, hvor regnbueflagg har blitt revet ned og påtent. De fleste husker sikkert også at to mennesker ble skutt og drept i Oslo under den såkalte «Pride-terroren» for litt under et år siden.

Askøy SV vil minne askøyværingene på betydningen av Pride, for det handler om mer enn skeives (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) rett til å elske den de vil. Pride handler også om retten til å være seg selv, den individuelle friheten du har til å være det mennesket du er! Det gjelder også din kulturelle og sosiale bakgrunn. Den har du en rett til å være stolt over, uten frykt for sjikane og trusler.

Men er Pride nødvendig – er ikke skeive fullt ut akseptert og likestilt? Dessverre viser forskning og levekårsundersøkelser at det fortsatt er store utfordringer. En undersøkelse gjennomført av Statistisk sentralbyrå (SSB) i 2020 avdekket at skeive opplever vesentlig dårligere livskvalitet, sammenliknet med resten av befolkningen. Dette er en alvorlig påminnelse om at det fortsatt er arbeid å gjøre for å sikre likeverdige levekår for alle. Vi kan ikke tillate oss å se bort fra denne ulikheten og la noen mennesker bli stående igjen i skyggen.

Østlandsforskning la i 2018 fram tall som viste at nærmere 70 prosent av skeive har, eller har hatt selvmordstanker, og at 27 prosent har forsøkt å ta sitt eget liv. En rapport fra Nordlandsforskning i 2018 viste at mer enn halvparten av skeive med innvandringsbakgrunn oppga å ha selvmordstanker.

Dette er hjerteskjærende tall som understreker at vi som samfunn ikke kan ta likestilling og aksept for gitt.

Det er her Pride kommer inn som en viktig markering av mangfold, likestilling og frihet. Pride er ikke bare en fest eller en parademarsj – det er en påminnelse om at kampen for likestilling fortsatt pågår. Det er en påminnelse om at vi må stå sammen og støtte hverandre. For noen er det kanskje litt i overkant mye paljetter og glitter, men dere må ikke glemme at Pride handler om å skape et trygt og inkluderende samfunn der alle kan være seg selv uten frykt for mobbing, diskriminering eller utenforskap!

SV oppfordrer derfor askøyværingene til å løfte flagget med stolthet, kanskje er det til og med flagg laget på Askøy? Vi oppfordrer til å delta i Pride-markeringer og vise støtte, slik som kommunen gjør på rådhuset. Ved å vise solidaritet og kjempe for en mer inkluderende fremtid, kan vi bidra til å redusere ulikhetene som fortsatt eksisterer.

La oss løfte regnbueflagget med stolthet og arbeide for et inkluderende samfunn der alle kan leve sine liv fritt. For i dagens samfunn, hvor mange fortsatt opplever trusler og ulik behandling, er Pride dessverre mer nødvendig enn noensinne.

Selv kommer jeg til å gå i Pride-paraden i Bergen, sammen med min mann og ungene våre.

Arild Iversen, ordførerkandidat for SV