Høsten er en fin tid, som sakte, men sikkert går mot jul og nytt år. Med høsten hører gjerne mer innetid, og ofte er været hos oss preget av kjøligere temperaturer, regn og vind.

Det er likevel viktig at vi kommer oss ut og er aktive, og i den forbindelse ønsker jeg å minne om bruk av refleks, gjerne som refleksvest, og om lys på sykkelen. Dette handler om trafikksikkerhet og hva hver enkelt av oss kan bidra med når vi ferdes ute for å bli sett i mørket.

Med mørket ute er det mange som skaper hyggelig stemning inne med å tenne stearinlys. Husk å tenke brannsikkerhet og sjekk at røykvarslerne virker. Det er koselig med stearinlys, men det er også en økt risiko for brann.

Erfaringsmessig går vi inn i en sesong med mer luftveisinfeksjoner. Det er alt fra forkjølelser til influensa og koronainfeksjon. God håndhygiene gjelder alltid for alle. Hvis man er syk bør man holde seg hjemme eventuelt vurdere å bruke munnbind for ikke å smitte andre. Alle som er i risikogruppene får tilbud om vaksiner.

Vi er sosiale vesener. Vi trenger hverandre for å føle tilhørighet og mening. Noen trenger mange, andre trenger få, men alle trenger noen. Vi trenger å ha andre i livene våre. Det er veldig viktig å oppsøke og være på sosiale møteplasser.

Møt andre med et smil. Hvis du får blikkontakt med en fremmed og ved ditt eget smil får den andre til å smile tilbake, så oppstår magi. Det gir godfølelse og kan bidra til å styrke din egen og den andres helse. Det er fint å dele hjerter i sosiale medier. Kan vi våge å gjøre det ansikt til ansikt også?

Hverdagsglede er viktig for folkehelsen. Hva vi gjør er av stor betydning for hvordan vi trives i hverdagen. Være oppmerksom, være aktiv, fortsette å lære, knytte bånd og gi til andre, er de fem virkningsfulle grepene. Kanskje økt fokus på noe av dette kan gi hver og en av oss mer hverdagsglede og livskvalitet når høstmørket senker seg.

Mørket kommer hver høst, og rådene til oss likeså. Det enkle er ofte det beste.

Kristin Cotta Schønberg, kommuneoverlege