Så er det endelig påske. For de fleste av oss betyr det fem etterlengtede fridager på en herlig tid av året. Det er nå den siste snøen smelter og de første vårblomstene myser mot solen. Biler skal vaskes, båter skal pusses, hager skal få den første vårpussen, og vi får tid til fine naturopplevelser mens ungene gleder seg til påskeegg.

Uansett hvor du er eller hvor du skal i påsken så håper vi at du koser deg med Askøyværingen. I vår påskeavis har vi også forsøkt å finne lesestoff som du kan ta med deg gjennom påskedagene.

Vår lokale påskequiz for eksempel, gjør at du kan bryne deg på en rekke spørsmål om din hjemkommune og finne ut hvor gode lokalkunnskaper du og andre rundt deg egentlig besitter. Ønsker du andre påskeutfordringer så kan du prøve å ta deg frem fra Kleppestø i sør til Herdla i nord i vårt lokale påskespill: «Det store påskelaget om Askøy.» Det kan kanskje bli tøffere enn du tror og her vil du møte en rekke hindringer på veien. Bare prøv selv på side 18 og 19 i vår papiravis.

Uansett hvor du er eller hvor du skal i påsken så håper vi at du koser deg med Askøyværingen.

Påskens egentlige budskap har en tendens til å drukne i gleden over noen fridager. Opprinnelig var det en gammeltestamentlig fest til minne om utgangen av Egypt, og påsken ble feiret ved at påskelammet ble slaktet i tempelet og spist om kvelden den 14. dag i måneden nisan (tilsvarer omtrent april). Påsken ble også den første kristne høytiden — mest på grunn av Jesu lidelse, død og oppstandelse.

Men også Askøy har en svært interessant (og blodig) historie, som det er viktig å huske på når vi nå går inn i påskehøytiden. Tidlig om morgenen palmesøndag 1194 ble nemlig øyskjeggene overrumplet av Sverre Sigurdsson og birkebeinerne utenfor Florvåg. 2000 menn fra hver side barket sammen, og det er estimert at mellom 2000 og 3000 av dem omkom denne dagen i det som ble det blodige slaget om Florvåg. Palmesøndag i 1194 står igjen som en viktig historisk både for Askøy og for og Norge.

Selv om påsken gjør at det går litt lenger til neste utgave av Askøyværingens papirutgave, som kommer torsdag 31. mars, så vil vår nettutgave Askøyværingen.no oppdatere deg hver dag om det som måtte skje på Askøy.

Vi ønsker alle våre lesere en riktig god påske!