Det aller fleste av oss retter oss så godt vi kan etter retningslinjene og påleggene som kommer fra myndighetene i kampen mot koronaviruset. Mange fortjener ros og oppmuntring i disse dager. Dersom vi skal lykkes med å hindre en så ukontrollert spredning av viruset at helsevesenet vårt kollapser, må vi alle la mange personlige hensyn vike av hensyn til flokkens beste. Det betyr ikke at vi skal slutte å være uenige eller at vi skal slutte å diskutere, men det betyr blant annet at vi ikke kan gå på tur i flokk.

I helgen fikk kommunen varsel om at ungdommer samlet seg på kjøpesentrene. Politiet måtte rykke ut og stoppe flere hjemmefester fordi for mange var samlet. Og det har kommet flere rapporter om at folk har samlet seg og brukt lekeplasser, skoleplasser og idrettsbaner.

Ordfører, og sykepleier, Siv Høgtun sier det som det er: – Du kan smitte andre, og de kan dø av det.

Hele poenget med at Norge går på lavbluss, at bedrifter permitterer folk, at syke får utsatt lenge etterlengtede operasjoner og at besteforeldre ikke får se barnebarna sine, er at vi skal hindre smitte. Da er det ikke så lurt å gå fra det ensomme hjemmekontoret, ta på seg turbuksen og traske i kø i de mest populære turløypene. Eller å slippe barna ut på fotballbanen for å spille med andre barn. Vi må finne på andre ting å gjøre. Og hjemmefester sammen med mange andre må vi utsette til senere.

På den andre siden er det en hårfin balanse mellom å ta ansvar for seg selv og andre og å moralisere. Vi trenger alle mosjon både for den psykiske og fysiske helsen, så ingen skal skamme seg over å ta en spasertur eller en joggetur. Alt vi ber hverandre om, er å holde avstand.

Går du tur med familien, trenger dere ikke gå fire i bredden når dere møter andre. Er du ute og jogger, ta en god sving utenom de du passerer. Er du lysten på et glass i godt selskap, inviter til et nettreff, gjerne på video. Med litt kreativitet og tålmodighet kommer vi oss gjennom dette. Det kommer en tid etter korona, men akkurat nå er det tid for la flokkens beste komme først.