Det går mye i korona om dagen.

Heldigvis hender det at journalistene får tid til å skrive om noe annet også. Ikke minst har vi mange gode reportasjer fra tiden før korona, for de av oss som husker de dagene.

De eldste er eldst, sies det. Og de sier ofte at «alt var bedre i gamle dager». Nå tror jeg de fleste av oss kan si oss enige i det.

Med disse sakene kan du i det minste late som at du er i koronafri sone. God lesing!

1. – Når du vet lite om andre mennesker, er det ukjente skummelt. Men bare én person fra det ukjente landet kan påvirke hvordan du kategoriserer andre fra samme land

Når Irene blir spurt om hvor hun er fra, svarer hun først Bergen. Men om folk graver, og vil vite hvor hun egentlig er fra, er det selvsagte svaret «Jeg er fra Askøy!». Foto: Paul S. Amundsen

Les hele saken: «Fargespill»-Irene med mye på hjertet

Brobyggeren Irene Kinunda Afriyie arbeider for å nyansere nordmenns syn på innvandrere.

– Er du brun og kvinne, tenker folk «stakkars, hun er undertrykt». Men det verste du kan bli, er å være brun og mann. Da tror folk at du er den som undertrykker, og kanskje farlig, sier hun.

Kanskje det er antakelsene som gjør at flerkulturelle kvinner sliter med å komme seg opp i ledende stillinger, funderer hun. Unge flerkulturelle trenger forbilder de kan strekke seg opp mot. Som kan fortelle dem: Klart du kan!

Irene er blitt 29 år, og hun har fortsatt mye på hjertet.

2. Kampen mot matsvinn: – Visst taper vi penger, men alternativet er å tape enda mer.

Jannicke Graave fra Ravnanger kjøper Too good to go-poser to til tre ganger i uken i sin personlige kamp mot matsvinnet. – Jeg er ganske miljøbevisst, sier hun. Foto: Kaja Distad Carlsen

Les hele saken: Hjemmelagde krutonger, nesten utgått svinestek og kortreiste utfordringer. De lokale matbutikkene har flere tiltak mot matsvinn

Gjennomsnittlig går 42 kilo spiselig mat, rett i bosset, for hver av oss, hvert år. En familie på fire kaster 168 kilo mat årlig i sitt eget hjem.

Totalt ble minst 390.000 tonn spiselig mat kastet i Norge i 2018, inkludert hele verdikjeden, fra produsent til forbruker.

Det tilsvarer 74 kilo matsvinn for hver og en av oss.

Alle ledd i matindustrien har blitt flinke til å redusere matsvinnet, unntatt vi. Forbrukerne er verstingene!

3. Henrik (17) spiller dataspillet Fortnite 25 timer i uken

Dataspillet Fortnite er en viktig del av hverdagen til Henrik Natås. Her sitter han å spiller hjemme på gutterommet i Strusshamn. Foto: Jan Erik Storebø

Les hele saken: – Jeg fant fort ut at jeg hadde en god mulighet for å bli god i spillet. I begynnelsen var det for gøy, men nå vil jeg helst bli best mulig

Vi treffer Henrik i barndomshjemmet i Strusshamn. I underetasjen har han innredet sitt eget spillerom.

– Mesteparten av pengene jeg fikk til konfirmasjonen gikk med her, sier han.

Han har egen gamingstol, tre PC-skjermer, skikkelig lydanlegg. Den stasjonære PC-en har han bygget selv.

– Jeg vet ikke jeg har en fremtid i e-sport, men jeg har lyst til å gi det en sjanse, sier han.