Håper høsten blir en ny vår for kor og korps

Øvinger og konserter for kor og korps har nesten forduftet i koronatiden. – Nå håper jeg vi kan få opptre igjen, sier Trude Wikan i Hetlevik musikklag.

Hetlevik musikklag tett samlet, før koronen satte inn og korpsøvinger og konserter ble umulig. - Først nå etter ferien har vi kunnet samle hele korpset igjen. Det er virkelig kjekt, sier leder Trude Wikan i korpset.
 • Jorun Kristine Øgaard
Publisert: Publisert:

Koronatiden har vært utfordrende for voksne frivillige musikklag. Nå er det en ny høst. Korps og kor kan endelig samles igjen.

– Koronatiden har vært vanskelig. Det har nesten vært helt umulig å drive med vanlig korpsdrift, konstaterer styreleder Trude Wikan i Hetlevik musikklag.

Prøvde å få noe til

Voksenkorpset fra Hetlevik opplevde at alt de prøvde å få til første året med korona, forvitret.

- Da Siddis i fjor ble avlyst, prøvde vi å arrangere en lokal korpskonkurranse. Korps meldte seg på. Samme uken konkurransen skulle være, kom en ny nedstengning. Konkurransen ble selvsagt avlyst, sier hun.

Fra november i fjor til i vår har korpset knapt hatt en øvelse, bortsett fra møter på zoom. Det har ikke vært lett å holde motivasjonen oppe.

– Vi har heldigvis ikke mistet noen medlemmer på grunn av situasjonen. Det er jeg glad for.

Endelig kan alle samles

Før sommerferien begynte korpset forsiktig opp igjen, med mindre gruppeøvelser.

– Først nå etter ferien kan vi samle hele korpset. Det har vært veldig kjekt. I helgen hadde vi oppstartseminar. Dermed kom vi oss i gang med en smell, forteller Wikan.

Lederen håper konkurransene og konsertene de har planlagt denne høsten, lar seg gjennomføre.

– Nå håper jeg vi kan få opptre igjen. Det er kjekt å ha noe å øve frem mot, sier Trude Wikan.

Vanskelig å holde motivasjonen oppe

Leder Lars Monsen Tveit i Askøy sang- og musikkskipnad (ASM) sier det har vært en stor utfordring å få til aktivitet for de voksne musikklagene på Askøy.

– Folk har vært kreative. Noen har hatt øvinger på Zoom, noen korps har gått tur sammen for å i alle fall ha en aktivitet.

– For musikklag er det å øve sammen i samme rom, det som gjelder, konstaterer Lars Monsen Tveit i Askøy sang- og musikkskipnad.

Samtidig erfarer også Tveit at det har vært en utfordring å holde motivasjonen oppe.

– Når det gjelder musikk, er det å øve sammen i samme rom det som gjelder. Det har vært utfordrende at folk ikke har kunnet øve sammen, sier han.

Tveit håper planer nå vil la seg gjennomføre, og at denne høsten blir en ny vår for korene og korpsene på Askøy.

- Jeg vil oppfordre musikklag som starter opp igjen nå om å være positive, og ta ting på strak arm. Vær flinke å planlegge, sats på at det blir gjennomført, men vær forberedt på endringer. Og hold fast på at vi nærmer oss noen mer normale tilstander, råder Lars Monsen Tveit.

Håper kommunen vil åpne dører

Ikke alle har hatt pause i øvingene siste året. De rundt 20 sangerne i Sangforeningen Ekko har holdt koken gjennom hele koronatiden. Koret fra Erdal har hatt digitale øvelser på Zoom i hele vinter.

Sangforeningen Ekko har vært kreative for å få øvd sammen i koronatiden. I hele vår har de øvd sammen i en hage, godt påkledde og med stor avstand.

Da det i vår ble lov å møtes utendørs, ble en stor hage redningen: Der møttes koret til utendørs korøvelser, med god avstand og varme klær.

– På siste øvelse før sommerferien kom alle utenom en. Så vi har heller ikke mistet noen i koronatiden, sier en fornøyd leder, Ragna Flatebø.

Håper på konserter

– Kormessig har det vært en trist tid, uten konserter eller noe. Det er veldig godt at vi nå er i gang med innendørs øvelser igjen, konstaterer hun.

Etter mange avlyste konserter og arrangementer håper lederen at de planlagte arrangementene i høst vil kunne skje.

– Det er livgivende og kjekt å synge sammen. Det er godt at vi nå nærmer oss en normal igjen, sier Ragna Flatebø.

Lars Monsen Tveit i Askøy sang- og musikkskipnad vektlegger at det aller viktigste for ASM fremover er at skolene på Askøy er tilgjengelige for musikklag som trenger ekstra store rom å øve i grunnet avstandsregler. Han ber kommunen være en en døråpner og ikke en brems.

– Korpsene har vært på vaske- og smittekurs og lært det de trenger om smittevern. Når skolene kommer på gult eller rødt nivå, har vi erfart at korpsene ikke får bruke lokalene til øving likevel. Det er ofte skolene som har de største rommene, der det er lett å holde avstand, sier han.

Skolesjef Anne-Merete Mærli Hellebø sier skolene på Askøy er åpen for utleie, selv på gult nivå. Hun sier det er viktig at frivilligheten har tilgang på lokaler. Samtidig har pandemien vært svært krevende.

– Når vi har hatt rødt nivå, har det vært særskilte krav til smittevern. Dette har gått ut over mye, også fritidsaktiviteter. Det handler ikke om at vi har villet være vanskelige, men at vi har fulgt fulgt lokale og nasjonale regler, poengterer hun.

– Jeg vet ikke om det på enkelte skoler har vært vanskelig å få leid lokale på gult nivå. Det kan handle om mange hensyn den enkelte skolen har vært nødt til å ta, legger skolesjefen til.

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Korps
 3. Zoom
 4. Musikk
 5. Smittevern

Mest lest akkurat nå

 1. I februar 2019 døde Oliver Emir (2) av hjernekreft. Tre år senere ligger lillesøster i foreldrenes armer

 2. Dette popper opp over alt. To ulike aktører ønsker å etablere tilbudet på Askøy

 3. Tre år er lang tid å vente på bedre og sikrere parkering

 4. Det videre arbeidet med Kildn må være grundig og godt

 5. Opplever hets, men lar seg ikke skremme

 6. Mann (77) anmeldt for fyllekjøring med moped