– I fjor var vi ikke mange nok frivillige til å få det til, men i år er Alternativ jul tilbake igjen. Det er vi svært glade for, sier Trond Soltvedt, styremedlem i Alternativ jul Askøy.

Med noen få unntak har det vært arrangert Alternativ jul på Askøy de siste tolv årene. I 2017 var interessen så stor at arrangementet måtte flyttes fra samfunnshuset på Hanevik til samfunnshuset på Hanøy, hvor Alternativ jul skal arrangeres i år også.

Nytt i år er at de frivillige bak Alternativ jul samarbeider med Barnas Stasjon Blå Kors.

– Barnas stasjon hjelper oss med påmeldingen og det praktiske rundt arrangementet. I tillegg er Anja Baumann og hennes familie med. De har vært med fra starten og har god erfaring, forteller Soltvedt.

Astrid Soltvedt, Trond Soltvedt og Rudi Soltvedt gleder seg til å arrangere Alternativ jul. Nå håper de flere frivillige kan være med å bidra på julaften. Foto: Tom-Stian Karlsen

Trenger frivillige

Konen Astrid Soltvedt er glad for at barnas stasjon får være med å få Alternativ jul opp å gå igjen på Askøy. Barnas stasjon Askøy åpnet i september og holder for tiden til i Frivilligsentralen sine lokaler i kjelleren på rådhuset.

– Mye skal på plass for å få et så stort arrangement til å gå knirkefritt. Derfor er vi avhengige av flere frivillige som kan hjelpe til med alt fra kakebaking til henting og kjøring av gjestene etter feiringen, sier hun.

Hovedgruppen blant gjestene har vært mennesker med minoritetsbakgrunn som vanligvis ikke feirer jul. Det er mange barn til stede, men også eldre som synes det er trist å være alene på julaften. En del av gjestene trenger hjelp med å komme seg til og fra arrangementet.

– Vi har ikke buss i år, så om noen kan hjelpe til med å kjøre gjestene våre i bilen sin, setter vi veldig stor pris på det. Spesielt trenger vi å få fraktet folk hjem etter feiringen, sier Trond Soltvedt.

Stor givervilje

Broren Rudi Soltvedt ser at mange folk er villige til å hjelpe til rundt juletider. Han påpeker at giverviljen er stor i det lokale næringslivet, som er med å sponse arrangementet.

– Vi er rundt 15 frivillige på selve julaften. Alle som ønsker å ha det koselig sammen med andre på julaften er hjertelig velkommen, og vi tar gjerne i mot flere frivillige, sier han.

Du må derimot være rask med å melde deg på til selve festen. Over halvparten av plassene er allerede booket.

– Påmeldingsfristen er 14. desember, så her er det bare å melde seg på, sier Trond Soltvedt.

Anja Bauman er leder for Alternativ jul, som står for julefeiringen på Hanøy samfunnshus. Baumann-familien har vært med siden starten og har i en årrekke arrangert Alternativ jul på Askøy. Bildet er fra forrige gang Alternativ jul ble arrangert i 2017. Foto: Christine Fagerbakke (arkiv)