Spisested: Biologen Adresse: Herdlevegen 517, 5315 Herdla. Besøkt: 16. november 2023. Spist: Fiskesuppe og hamburger. Prisnivå: Småretter: fiskesuppe 265 kroner, hamburger med pommes fries 315 kroner, rekesmørbrød 235 kroner, barnemeny 175 kroner, julemiddag fra 545 kroner. Terningkast: 5

Trude Eide Straume

Kokk og kokebokforfatter Trude Eide Straume er Askøyværingens faste matanmelder. Hun er født og oppvokst på Sotra og bor nå på Askøy.

I denne spalten besøker hun både restauranter der man kan sette seg ned og spise, og steder der man kan kjøpe seg mat i en fei.

Biologen Herdla ligger helt ytterst ute ved sjøen på Askøy. Det historiske bygget er nå forvandlet til et moderne hotell i nydelige omgivelser. Fra restauranten har du utsikt rett mot sjøen. Restauranten er stilfullt innredet med lune møbler og det er enkel juledekor på bord og vegger.

Biologen ligger i sjøkanten. Foto: Trude Eide Straume

Jeg blir møtt av en hyggelig dame som sier at jeg kan velge akkurat hvor jeg ønsker å sitte. Jeg velger et bord nær et stort vindu for å nyte synet av sjøen.

Småretter til lunsj

Det er ikke et stort utvalg på lunsjmenyen, men likevel nok fristelser til at det tar noe tid for meg å bestemme hva jeg vil spise. Menyen har bare fem retter i tillegg til barnemeny. Jeg velger fiskesuppe som forrett og Biologens hamburger til hovedrett. Det skal sies at de serverer alt som småretter og ikke har forretter på lunsjmenyen.

Fiskesuppe med brød. Foto: Trude Eide Straume

Fiskesuppen kommer nokså raskt. Suppen er rykende varm og både suppebollen og tallerkenen den blir servert på, er varm. Brødet er ristet, men smøret som kommer i egen skål, er steinhardt og umulig å smøre på brødet, dessverre. Suppen smaker aldeles nydelig. Det eneste jeg savner her, er en mer kremet fiskesuppe. Den er litt for tynn i konsistensen.

I tillegg er det altfor lite fisk. Jeg teller to små blåskjell og fire biter med fisk. Bitte små reker og grønnsaker i tynne strimler er det nok av.

Fra restauranten på Biologen. Foto: Trude Eide Straume

Gourmetburger

Burgeren kommer på en glovarm tallerken. Det følger med en raus porsjon pommes fries og en skål med aioli. Burgeren ser helt perfekt ut og jeg kjenner en anelse av opprømthet. Skal jeg spise denne med hendene, eller bruke kniv og gaffel? Jeg starte med pommes fries. Skikkelig spør fries. Fy søren! Disse er perfekt stekt. Og etter en liten dypp i aioli ble de helt magisk.

Svidd i kanten med brenner

Burgeren er så juicy at jeg må bruke bestikk. Etter første tygget skjønner jeg at dette er en ordentlig gourmetburger. Denne er så til de grader god. Kjøttet er skikkelig saftig, mørt og smaksrikt. Cheddarosten har de smeltet med brenner og den er småsvidd i kantene, akkurat slik jeg liker den.

Biologen hamburger med pommes fries. Foto: Trude Eide Straume

Det er akkurat passe mengde med deilig aioli, deilig syltet løk, tomat og en litt vassen salat helt i bunnen.

Det var det eneste minuset her. Den kunne kokken droppet i dag. En minneverdig burger som jeg sannsynligvis kommer til å bestille igjen. Er den verdt pengene? Ja!

Her er det nok fint å sitte på en solskinnsdag. Foto: Trude Eide Straume

Tre positive: Stilfulle lokaler, nydelige omgivelser og skikkelig god mat. Tre negative: Ikke noe negativt. Passer for: Alle. Konklusjon: En restaurant som er vel verdt et besøk. Her får du nydelig mat i flotte naturskjønne omgivelser ved sjøkanten. Liten meny, men det er også forståelig med tanke på beliggenheten.

For tiden er det julemat som står på middagsmenyen. Hyggelig betjening, men de har et forbedringspotensial med tanke på kommunikasjon.

Har du tilbakemeldinger eller tips til spiseguiden? Send oss en e-post!