Du har kanskje sett noe om «Jamaskøy 2» poppe opp i sosiale medier de siste månedene. Hvem det er som står bak ideen om å samle Askøy-artister til en felles konsert på Fargeriet 21. oktober har til nå ikke vært like offentlig.

– Jeg har nesten ikke sagt til noen at det er jeg som står bak før nå nylig, smiler Pål Bernard Sleire.

Minifestivalen er i samarbeid med Kulturlogen.

Fikk plutselig tid

Sleire har alltid fulgt med på artister fra Askøy. Nå fortsetter han et prosjekt som ble startet for mange år siden.

Sleire er riktignok på listen over artister som skal spille, under sitt artistnavn «Paul Bernard», og egentlig var det bare han som skulle ha konsert i Strusshamn denne kvelden.

– Så tenkte jeg at jeg kunne invitere noen med meg, og så utviklet det seg til noe som kunne gå under «Jamaskøy»-navnet.

Jamaskøy var en minifestival som ble arrangert for første gang i 2008. Da var det i Bergen at Askøy-artister samlet seg på scenen. At oppfølgeren kommer nå, så mange år senere, er litt tilfeldig.

Stemningen sto i taket i 2008 da Askøy-artistene sto på scenen. Foto: Frank Robert Istad-Webermann

– Jeg hadde plutselig tid, sier Sleire.

Savner «Grisehuset»

Konseptet har hatt både en nettside og en Facebook-side med nyheter fra artistene på Askøy, men har ligget litt i dvale. Nå har han tatt initiativ til å få det opp og gå, og håper å bidra til å samle musikklivet på mer enn en måte.

Blant annet har han sendt ut en spørreundersøkelse til lokale, uorganiserte artister og musikere for å høre om hva de ønsker.

– Tilbakemeldingene har vært utrolig positive når det gjelder ønsket om å jobbe sammen og få ting til. Man trenger bare at noen tar initiativet, sier han.

Noe han ønsker å jobbe med er tilgangen til øvingslokaler på Askøy.

Pål Bernard Sleire håper å kunne hjelpe med å organisere alt fra øvingslokaler til promotering for Askøy-artister. Foto: Synnøve Nyheim

– Her må vi ha hjelp fra kommunen eller andre, sier han.

Sleire mimrer tilbake til da han selv vokste opp, og rockeklubben hadde «Grisehuset» i Florvåg, der mange ungdommer dannet band og drev med musikk.

– Det ser ikke ut som om de som kom etter oss har hatt det samme miljøet som vi hadde, sier han, og synes det er trist.

– Har man ikke et sted å være, så forsvinner alle artistene fort til byen. Det er forståelig.

Å skape den fellesskapsfølelsen han husker fra sin egen ungdom er derfor mye av drivkraften. Han roser derfor andre initiativ som at Kleppestø senter nå ønsker å spille lokale artister på senterradioen.

Vil ha festival to ganger i året

Det handler også om å skape en sosial møteplass for folk som vil gå på konsertene, og han håper at folk faktisk dukker opp på festivalen, ettersom det ofte blir klaget på at det skjer for lite på Askøy og man må til byen for å oppleve noe.

– Det har vært vanskelig å få ting til å skje på Askøy. Nå vil jeg i alle fall prøve.

Sleire håper å få etablert Jamaskøy som en fast minifestival både på våren og høsten. Da håper han også å få til en egen konsert med ungdomsartister, og et familiearrangement, slik at festivalen går over en hel helg.

– Det er mange som bidrar, målet er å få inn så mange lokale aktører som mulig, og gjøre dette både for og med askøyværinger, sier han.