Den månedslange hyllesten til vår stolte kystkultur starter lørdag 12. august, og i år er det den gamle karantenehavnen Strusshamn som har fått æren av å bli offisiell åpningshavn.

Levende havn

Da er målet et myldrende folkeliv i Strusshamn, og det skal ikke stå på alle mulighetene langs gjestehavnen. Alt fra aktiviteter for store og små ute på sjøen, som å trekke garn, eller på land med kunstutstillinger, historiske vandringer og guidede museumsbesøk.

– Vi ønsker at publikum blant annet kan prøve ulike farkoster. Derfor stiller både Askøy seilforening, Askøy kajakklubb og Askøy kystlag med båter, forteller Kjell Magnus Økland, daglig leder for stiftelsen Kystsogevekene.

Blant fartøyene på vannet finner vi nemlig seilbåter, kanoer, robåter og kajakker.

Selve arrangementet er for folk i alle aldre, men Økland medgir at åpningen spesielt er svært så barnevennlig.

Strusshamn er stedet for den offisielle åpningen av Kystsogevekene 12. august. Foto: Askøy kommune

Nostalgi

– Det skal være en dag der Strusshamn bobler av kystkultur. Derfor har vi lagt vekt på at det skal være aktivitet både på sjø og på land, forklarer Økland.

Det blant annet ved å gjenskape stemningen fra den tiden da ankomsten av rutebåtene var dagens høydepunkt. Du kan nemlig ankomme Strusshamn på standsmessig måte, ved å ta turen om bord i MS Vestgar, det gamle veteranskipet for Sotra og Øygardsområdet, ved å kjøpe billett. Båten har 100 plasser.

Anløpskaier vil være Bergen, Kleppestø, Follese og Strusshamn, og skipet vil blant annet plukke opp musikanter på kaiene, som vil spille om bord på ferden inn mot Strusshamn.

– Vi vil gjøre fortiden levende.

Kystkultur

Formålet med Kystsogevekene er kystkultur i ganske vid forstand.

– Vår motto er tradisjon og utvikling, og Økland avslører at de nå er inne i en spennende fase:

– Jeg kom inn som ny daglig leder i vinter, og ønsker å revitalisere konseptet. Utover vinteren skal vi bruke tid på å diskutere hva Kystsogevekene skal være i fremtiden.

I videre forstand ønsker Økland ikke bare at samarbeidskommunene og organisasjonene skal få større bevissthet omkring festivalen.

– Jeg ønsker at lokale lag og aktører skal oppleve et eierskap til hva kystkultur betyr.

For som han sier:

– Hordaland som fylke har en lengre kystlinje enn det Italia har, og jeg tror ikke media og den gjengse innbygger forstår hvor mye kystkulturen har betydd for dagens næringsutvikling og bosetting.