– Tilbakemeldingene vi får for tiden gjør det til en drøm å være på jobb, sier biblioteksjef Irene Hantveit.

For tre år siden fikk Biblioteka i Vest, som Askøy folkebibliotek er en del av, nasjonale prosjektmidler i forbindelse med den nye bibliotekloven. Disse har biblioteksjef Irene Hanveit fordelt utover. Målet har vært å sette en ny standard for biblioteket.

Nå er kassen tom.

– Jeg har spart, satt pengene i fond og spredd dem utover i håp om at vi etter hvert skulle få støtte fra kommunen, bekrefter Hantveit.

Midler fra kommunen

Nå får hun ønsket oppfylt. I årets budsjett har kommunen satt av 400.000 kroner til biblioteket. I rådmannens budsjett er det poengtert at dette har vært mulig som følge av innføringen av eiendomsskatt.

– Vi er helt avhengige av denne støtten for å fortsette og holde oss på nivået vi har lagt oss på gjennom det siste året, sier Hantveit.

Gunnar Brynjulfsen, fagsjef for kultur og idrett i Askøy kommune påpeker at midlene gjør at biblioteket er i bedre stand til å ivareta de nye forventningene. Foto: Anne Jo Lexander

– Det er positivt at vi har fått biblioteket opp på det nivået det er i dag, og at budsjettet blir styrket i henhold til den nye bibliotekloven. Med disse midlene er vi bedre i stand til å ivareta de nye forventningene og gi et bedre totaltilbud til Askøys befolkning, sier Gunnar Brynjulfsen, fagsjef for kultur og idrett i Askøy kommune.

– Fantastisk oppmøte

Biblioteksjefen skryter av oppmøtet på biblioteket for tiden og forteller at det kommer mange fra både barnehager og skoler, i tillegg til privatpersoner.

– Vi har arbeidet hardt med arrangementene våre, forklarer hun, og legger til:

– Utviklingen har vært fantastisk. Før hadde vi lyrikk-kvelder en gang i blant, men nå er det yrende liv fra morgen til kveld.

«Harry Potter booknight» var et av de nyeste, suksessfulle arrangementene på biblioteket. Foto: Christine Fagerbakke

Det siste store var «Harry Potter booknight», hvor unge fra hele øyen strømmet til biblioteket for å delta. Midlene fra kommunen gjør at de også får mer forutsigbare åpningstider, og etter sommeren planlegger de blant annet å utvide kveldsåpent-tilbudet.

Øker bemanningen

I tillegg til midlene som skal brukes til å opprettholde satsingen på arrangementer, får de midler til å øke bemanningen. I 2017 ansatte de en ny barne- og ungdomsbibliotekar, og de nye midlene gjør at de kan videreføre denne stillingen.

– Det er satt av 300.000 for å øke bemanningen. De siste årene har vi trappet opp, og vi er til sammen ni ansatte, hvor fire har en 100 prosent stilling, forklarer Hantveit.

– Å lese skjønnlitteratur er den eneste måten man kan sette seg inn i en annens perspektiv på og forstå det, sier Irene Hantveit. Foto: Anne Jo Lexander (arkivfoto)

Utdanning skal være gratis

Biblioteksjefen sier selv at hun forstår at kommuneøkonomien er stram, og at det ikke er mye midler til kultur, men hun vil samtidig påpeke at kultur har en verdi i seg selv.

– Å lese skjønnlitteratur er den eneste måten man kan sette seg inn i en annens perspektiv på og forstå det, sier hun, og forklarer videre:

– En TV vil rulle og gå hele tiden, men om man leser en bok, uansett hvilken det er, så vil man forstå hvordan det er å se ting fra hovedpersonens syn. Hvordan det er å sette seg selv i andres sko.

For at biblioteket skal være åpent for alle er de dermed avhengig av kommunale midler.

– Biblioteket er en av de få arenaene som fremdeles er en gratis møteplass og en fri debattarena. Det er åpent for alle, og gir like muligheter for alle å bygge seg opp i samfunnet, sier hun.