Det har kommet mange kritiske reaksjoner både mot kommunen og politikere etter at det ble kjent at drikkevannet fra høydebassenget på Øvre Kleppe var smittefarlig.

– Jeg forstår reaksjonene. Noe av det viktigste for oss som kommune er å sikre gode og pålitelige tjenester til befolkningen. Jeg vil beklage overfor alle som har fått helseproblemer og ikke kan benytte seg av det kommunale vannet, sier varaordfører Bård Espelid.

Lørdag avløste han ordføreren i krisestaben.

Han er ydmyk over problemene som dette har gitt innbyggerne.

– Vi skal gå inn i dette med åpenhet og skal utfordre alle sider ved denne saken. Vi må finne en permanent, god løsning. Målet er trygt og godt vann til innbyggerne, forteller han og legger til:

– Utfra antall henvendelser til legevakten har rådmannen gitt et anslag på at flere tusen innbyggere har blitt rammet. Dette er en alvorlig situasjon og det understreker hvor kritisk det er.

Jobber med forebygging

Fredag og lørdag har det blitt plassert en rekke tanker med rent drikkevann. Totalt er det 13 tanker i Kleppestøområdet og forskjellige boligfelt gjennom helgen. Allerede fredag var det kommet meldinger om at flere av disse var tomme.

– Vi jobber med å etablere en logistikk, og vi skal sørge for at de blir fylt opp igjen, sier Espelid.

Vannet kommer fra Bergenssiden og fra Ingersvatnet.

– Vannet som nå blir kjørt ut er fra sikre vannkilder, og er av drikkevannskvalitet, forklarer han videre.

Grundige undersøkelser

Varaordføreren vil enda ikke si noe om hvordan vannsituasjonen skal løses med økonomien kommunen har i dag.

– Vi må iverksette grundige og gode undersøkelser til alle forhold knyttet til situasjonen så fort som mulig. Det kan være komplekse sammenhenger. Alt fra systemutfordringer, utfordringer både administrativt og politisk, på kapasiteten og kompetansen på betjeningen, sier Espelid og fortsetter:

– Målet er ikke å finne syndebukker, men å finne grunnleggende årsaker.