Stine (18) er blant landets mest lovende triatlontalenter

  • Satser på triatlon: Stine Dale har store ambisjoner innen triatlon og er nå en del av Norges triatlonforbund sin nasjonale satsting på jenter.

    FOTO: Christine Fagerbakke

Triatlon-utøver Stine Dale fra Askøy er tatt ut i nasjonal satsingsgruppe sammen med tre andre jenter.

I sommer fikk Stine Dale og en venninne mye oppmerksomhet for svømmeturen fra Kleppestø til Nordnes, en prestasjon som ble omtalt i både Bergens Tidende og Bergensavisen.

Nå får hun oppmerksomhet av helt andre grunner.

Internasjonale samlinger

For kort tid siden ble det nemlig klart hvilke jenter som blir en del av Norges triatlonforbund sin nye satsing. Forbundet skriver i en nyhetssak at formålet med satsingsgruppen å få flere jenter opp på et landslagsnivå, ved å gi de nest beste stabilitet og ro til utvikling.

Triatlon

Triatlon er en multisport som består av svømming, sykling og løping. Distansene for hver disiplin varierer, men de avvikles alltid i denne rekkefølgen.

Konkurransen foregår på tid og med fellestart. Konkurransen foregår kontinuerlig fra starten av svømming til man er ferdig med løpingen, og tiden man bruker i skiftesonene mellom overgang fra svømming til sykling og sykling til løping teller med i totaltiden.

Idretten drives med et eget internasjonalt forbund, ITU, og i Norge med Norges Triatlon Forbund som eget særforbund under Norges Idrettsforbund. Triatlon kom på det olympiske programmet i Sydney i 2000.

Kilde: Wikipedia.

– På denne måten ønsker vi å legge forholdene til rette for at jenter som satser skal få mulighet til å utvikle seg videre med tettere oppfølgning, skriver forbundet på sin nettside.

Gruppen vil være underlagt landslaget, og utøverne vil få tilbud om å være med landslaget på samling både på treningsleiren på Fuerteventura i månedsskiftet januar/februar og den faste påskesamlingen på Mallorca.

Askøyværingen Stine Dale, som til daglig konkurrerer for Åsane CK, ble tatt ut etter en regionsamling i november. I satsingsgruppen finner vi også to jenter fra Bryne Triatlonklubb og en jente fra Haugesund triatlonklubb.

Kun ett år som aktiv

Dale forteller til AV at hennes neste mål er landslaget.

– Jeg ønsker å bli så god som mulig. Først vil jeg bli beste kvinnelige utøver i landet, og så vil jeg prøve meg internasjonalt, sier hun.

Jeg ønsker å bli så god som mulig. Først vil jeg bli beste kvinnelige utøver i landet, og så vil jeg prøve meg internasjonalt.
Stine Dale

– Hvorfor valgte du å satse på triatlon?

– En viktig årsak er at jeg har trent med triatleter i flere år allerede. Jeg har vært nysgjerrig på hvordan det ville vært å drive med sporten og er veldig glad for at jeg til slutt bestemte meg for å satse, svarer hun, og legger til:

– Det er nok et av de beste valgene jeg har gjort. Jeg skulle bare ønske at jeg begynte tidligere.

Les også

Kan få spilletid: Markus Olsen Pettersen (17) forventer ikke spilletid i år, men ved eventuelle skader på keeperkonkurrentene har Brann troen på at han tar nivået.

Tre askøyværinger på toppliste

Tertnes- og landslagsspiller Kjersti Boge Solås topper BAs talentliste. På listen finnes det også tre askøyværinger.

Selv om hun ikke har drevet aktivt med triatlon i mer enn ett år har hun allerede rukket å markere seg nasjonalt. I sommer, kun et halv år etter at hun startet satsingen, tok hun en sterk tredjeplass i NM for juniorer.

Dale forteller at hun nyter godt av sin fortid som svømmer. I hele 12 år har hun vært aktiv innen idretten.

– På svømmingen er jeg absolutt blant de beste i landet. Det er på løpingen jeg har størst utfordringer og hvor jeg må forbedre meg mest. Syklingen er ganske bra, sier hun.

Trener i skoletiden

For å nå toppen legger hun ned mange timer med trening hver eneste uke. En normaluke for henne er 24 timer med treningsøkter enten det er snakk om svømming, løping eller sykling.

Les også: Her bør du ikke lide av høydeskrekk
Les også: Overlegen Rødland smadret konkurrentene

En del av treningstimene får hun gjort unna i skoletiden som elev på svømmelinjen på Amalie Skram videregående.

Hun forklarer at miljøet for triatlon på kvinnesiden er lite i Bergen.

– Men det er noen få jeg kan trene med. Dette året vil det være bra for meg å bli en del av denne satsingsgruppen og få være med på noen samlinger. Jeg får dessuten muligheten til å trene med de beste herrene i landet på lette økter.

Da sikter hun blant annet til askøyværingen Casper Stornes, men også landslagskollegaene Gustav Iden og Kristian Blumenfelt. Sistnevnte var Norges første OL-utøver i triatlon i fjor sommer under lekene i Rio de Janeiro.

 

Følg Askøyværingen på Facebook!