Når det snakkes om stoffmisbruk, går tankene automatisk til narkotika og pillebruk. Men det mest utbredte problemet i vårt samfunn er faktisk knyttet til misbruk av alkohol. En av ti voksne drikker så mye at de er i faresonen, i følge Norsk Helseinformatikk.

Les Birthes historie:

Dere skriver aldri om alkoholmisbruk, husker jeg en fagperson på rusmisbruk sa til meg for en del år siden. Narkotika er mer interessant for media, selv om alkoholmisbruk og den mer alvorlige graden alkoholavhengighet rammer flere. Det er et skjult, men utbredt problem, fortsatte vedkommende.

Det er nettopp når man er såkalt «svak» og innrømmer høyt at en trenger hjelp, at en er sterk.

Nær 20 milliarder kroner årlig bruker samfunnet på å bøte på konsekvensene av alkoholbruk. Dette er tall Av-og-på, en organisasjon for alkovett, har regnet ut. Da regner de med kostnader for helse— og sosialvesenet, for arbeidslivet, tap i form av vold og ulykker samt kriminalitet. Tenk bare på de alt for mange som blir tatt for kjøring i påvirket tilstand på Askøy - og alle de andre som slipper unna. Alkoholbruk fører til mer enn den økte risikoen for å havne i bråk på byen. Og hva med konsekvensene i forholdet til familie og venner? Disse kostnadene kan ikke tallfestes.

Men alkohol er så vanlig. Så tilgjengelig i butikkene. I festlig lag «hører» alkoholen til. Et glass vin er gjerne forbundet med kos, med noe sofistikert. Og ja, jobbsammenkomster involverer gjerne et par glass. Kanskje er det nettopp derfor det er forbundet så stor skam, så stort «nederlag», å skulle innrømme til en selv og omgivelsene når alkoholbruken umerkelig glir over til misbruk?

Men nei. Det er nettopp når man er såkalt «svak» og innrømmer høyt at en trenger hjelp, at en er sterk. Birthe Børresen, som vi skriver om i dag, er en av de sterke. Hun er modig som åpent forteller sin historie til lokalavisen. Selv om hennes historie er sterkt personlig og privat, overdøves det av trangen til å hjelpe andre med sin historie. Det betyr ikke at hun ikke er nervøs for å få historien på trykk. Å være nyinnflyttet i en liten bygd der alle nå får vite om hennes fortid kan synes skummelt. Vår oppfordring til askøyværinger og andre: Fortsett å vise at det er i små bygdesamfunn mennesker tar vare på hverandre.

Å være nyinnflyttet i en liten bygd der alle nå får vite om hennes fortid kan synes skummelt.

Kanskje hennes fortelling vekker et glimt av gjenkjennelse hos deg? Enten på egne vegne, eller på noen du kjenner? Nervøsiteten av å ikke ha nok alkohol i huset til å «vare» helgen over. Utfordringen med å gjennomføre en hel, eller en halv uke uten alkohol. Det finnes hjelp, og det som hjalp Birthe, er ikke nødvendigvis det samme som hjelper alle. Hver og en må finne sin egen måte, men det første skrittet må være å si til seg selv: Ja, jeg trenger hjelp.

Det er en klisjé, men både vi og Birthe mener det inderlig: Kan hennes historie hjelpe bare én, er det verdt det.