Hvert år deles drømmestipendet ut i samarbeid med norsk kulturskoleråd og Norsk tipping. Landet rundt er det 100 talentfulle ungdommer som får prisen. I år er Eva Tyrhaug fra Askøy en av de heldige.

– Jeg synes det er gøy å tegne. Det er derfor veldig kjekt å få en slik annerkjennelse. Jeg er både glad og stolt, sier Tyrhaug til Askøyværingen etter utdelingen.

Nasjonal anerkjennelse

Det er Askøy kulturskole som har nominert tegneren i kategorien visuell kunst. Det lokale utvalget melder at de lot seg imponere av detaljnivået, realismen og tilstedeværelsen i bildene hennes.

Og det var den nasjonale juryen som skal vurdere alle nominasjonene landet rundt enig i.

Foto: Tegning av Eva Tyrhaug

Det verdenskjente bilde av den afghanske jenta Sharbat Gula, som prydet forsiden i National Geographic i 1985, er blant bildene Tyrhaug har gjort om til tegninger.

– Det er en tegning jeg brukte 15 timer på å lage. Jeg valgte akkurat dette bildet på grunn av uttrykket i øynene, sier hun.

Tyrhaug forklarer selv at hun er selvlært tegner, og for det meste er det blyant hun bruker. Allerede som 15-åring begynte hun å tegne på oppdrag for andre.

– Jeg tegner veldig mye forskjellig. Det varierer fra portretter, til tegninger av dyr, venner og mer, forklarer hun.

Drøm å bli nominert

I sin søknad for å bli nominert skriver 18-åringen at det å bli nominert ville vært en drøm i seg selv.

– Jeg ønsker å forbedre meg i det jeg gjør nå, lære meg nye teknikker samt utforske ulike stiler og materialer. Ønsker en utdanning i kunstfag, for senere å kunne lære videre til andre, skriver hun.

Stipendet består av 10.000 kroner. Fra musikken har Askøy hatt flere vinnere av stipendet tidligere. Fløytist Frida A. Lereng vant for eksempel i 2014.